Simpozion dedicat Zilei Limbii Romani

Distribuie pe:

Asociaţia Cultural - Ştiinţifică şi Umanitară „CHAKRA", în parteneriat cu Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş - Muzeul Judeţean, Academia Română, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Primăria Târgu-Mureş, organizează azi, 16 iunie, începând cu ora 12, un simpozion dedicat limbii romani, manifestare ce va avea loc în sala mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, Piaţa Victoriei nr. 1.

Marcată la 16 iunie, Ziua Limbii Romani - limbă de origine indiană - face parte din calendarul UNESCO. Două treimi din vocabular şi gramatica de bază sunt indiene, restul constituindu-l vocabularul împrumutat, mai ales din limbile persană, greacă şi limbile europene de contact. În ciuda multitudinii dialectelor, limba romani îşi păstrează un caracter unitar, astfel că romii de pretutindeni pot comunica între ei cu uşurinţă. În ce priveşte limba scrisă, alfabetele au variat de la ţară la ţară până în 1990, când a fost adoptat un scris comun, fapt ce permite o mai bună difuzare a literaturii. În limba romani, „rom" înseamnă „om", „bărbat", „soţ". Termenul „chakra" provine din limba sanscrită şi a fost adoptat ca simbol al etniei rome, însemnând „roată cu spiţe".

România se numără printre ţările în care limba romani este predată în şcoli, iar în Franţa, printre obiectele de studiu ale Institutului Naţional al Limbilor şi Civilizaţiilor Orientale se numără şi limba, cultura şi istoria romilor. (sursa: calendarintercultural.ro)

Asociaţia „CHAKRA" (preşedinte - Cristian Eparu) s-a înfiinţat, la Târgu-Mureş, în 1991, şi este o organizaţie neguvernamentală având ca scop educaţia şi inserţia socială a romilor, promovarea limbii şi culturii etniei rome. 

Lasă un comentariu