PRIMUL CONGRES AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI ŞI-A ALES CONDUCEREA

Distribuie pe:

În cele două zile ale primului Congres al Românilor de Pretutindeni (24 şi 25 iunie 2016), la care au participat 49 de delegaţi, care au reprezentat comunităţile de români din 13 ţări şi-au ales structurile de conducere.

Românii din diaspora au vorbit despre câştigarea încrederii în autorităţi, despre unitatea şi colaborarea cetăţenilor români din afara graniţelor. Problema consulatelor, organizarea de cursuri în limba română, deschiderea de biblioteci sunt câteva din problemele ridicate de către reprezentanţii comunităţilor de români. În Grecia limba română nu este introdusă în sistemul

de învăţământ, comunitatea de români nu este recunoscută. Românii din comunităţile istorice au cerut păstrarea identităţii naţionale prin limba şi cultură. De la Cernăuţi s-a atras atenţia pericolului deznaţionalizării prin desfiinţarea şcolilor cu predare în limba română. Românii din Serbia vor sprijin pentru dobândirea cetăţeniei române, dar şi pentru recunoaşterea drepturilor la educaţie şi religie în limba maternă, în special pentru cei din Valea Timocului. Mesajele autorităţilor de la Bucureşti au asigurat că românii din diaspora vor avea un partener de discuţii pentru a găsi soluţii la problemele acestora.

În cea de a doua zi, românii veniţi la congres, din afara graniţelor, şi-au ales preşedintele în persoana pastorului Marius Ivan, care a reprezentat comunitatea de români din Italia şi care a primit voturile tuturor românilor din diaspora. Acesta a declarat: „Nu vreau să existe în niciun fel, nicio competiţie între nord şi sud, dincolo de ocean, dincoace de ocean, cei de departe, cei de aproape, cei din Italia pentru că toţi suntem români în afara graniţelor ţării şi toţi trebuie să lucrăm pentru binele tuturor românilor. Eu vreau ca astăzi să fie un moment de cotitură care într-adevăr să demonstreze că românii din diaspora vor şi trebuie să fie uniţi."

A fost ales şi secretarul general în persoana lui Savici Alexander din Serbia, de asemenea, au fost aleşi cei şase vicepreşedinţi, forumul de conducere care va reprezenta diaspora românească.

Aşadar, românii din diaspora care au participat la primul congres al lor au solicitat sprijinul autorităţilor româneşti în vederea satisfacerii dorinţelor pe care le au din moşi strămoşi.

Lasă un comentariu