SĂRBĂTOARE DE HRAM LA MĂNĂSTIREA „SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL", DIN SÂNGER

Distribuie pe:

Mulţime de dreptmăritori creştini, majoritatea de confesiune ortodoxă, au participat miercuri, 20 iulie 2016, la sărbătoarea de hram a Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", din Sânger, având nădejdea în mila lui Dumnezeu şi în rugăciunile sfinţilor bineplăcuţi Lui. Unii au participat în seara zilei de 19 iulie la slujba Privegherii, în timpul căreia a fost oficiată vecernia unită cu Litia şi Utrenia.

Programul religios al zilei de 20 iulie a început cu Taina Sfântului Maslu şi a continuat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Slujbele au fost oficiate de preotul Ilie Ovidiu, duhovnicul mănăstirii, împreună cu părintele protopop Ioan Tocănel, din Aiud, judeţul Alba, părintele Iosif Zoica, din Alba Iulia, mulţi ani consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iulia, bine-cunoscut mureşenilor prin reportajele domniei sale despre vizitele pastorale ale înalţilor ierarhi în protopopiatele ortodoxe din judeţul Mureş, preotul Gheorghe Crişan, din oraşul Sebeş-Alba, profesorul, îndrumătorul părintelui Ilie Ovidiu, preotul pensionar Gheorghe Oltean, din parohia Zau de Câmpie şi Aurel Frâncu din parohia Chirileu-Ungheni, ambii consecvenţi coslujitori la mănăstirea din Chimitelnic, preotul Viorel Cengher, din parohia Papiu Ilarian, preotul Ramiro Mărginean, din parohia Sânger, diaconul Florian Boariu, din Târgu-Mureş. Răspunsurile din strană au fost date de teologii Silviu Sas, Vasile Moldovan, Bogdan Cioară şi Andrei Ciprian Cosma, veniţi din Alba Iulia şi Cluj-Napoca. După ce, în altar, sfinţiţii părinţi oficiau taina de pregătire a Sfintei Împărtăşanii, prin transformarea pâinii şi a vinului în trupul şi sângele Domnului Iisus Hristos, din strană au fost înălţate vechi pricesne ortodoxe, prin vocea angelică a doamnei Ileana Moldovan, de la Filarmonica din Târgu-Mureş. Din aceeaşi strană, doi vechi prieteni ai părintelui Ilie Ovidiu şi ai maicii stareţe Varvara, părintele Aurel Frâncu, preoteasa Ana Frâncu au susţinut, cu texte muzicale, timpul rezervat împărtăşirii, precum şi binecuvântării cu apă sfinţită şi mir a participanţilor la hram.

În cuvântul de învăţătură, înălţat de părintele protopop Ioan Tocănel şi de preotul Gheorghe Oltean, a fost celebrată viaţa de constantă luptă dusă de Sfântul Ilie pentru păstrarea şi promovarea credinţei în Dumnezeu Unul, s-a făcut apel la iubirea faţă de semeni, la smerenie şi răbdare, la iertarea greşiţilor noştri, de solidaritate cu creştinii din Siria, Egipt, Franţa şi din alte teritorii, de apărare a familiei tradiţionale româneşti alcătuiră dintr-un bărbat şi o femeie, împreună cu copiii lor.

L-au rugat pe Sfântul Ilie să ducă rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu. I-au adresat părintelui Ilie Ovidiu şi tuturor celor ce poartă numele de Ilie „La Mulţi Ani, cu sănătate!".

Părintele Ilie Ovidiu i-a îndemnat pe cei prezenţi şi prin ei, şi pe cei de acasă, să-şi regenereze mereu credinţa creştină prin fapte creştine, de folos familiei şi semenilor.

Cu respect şi admiraţie au fost primite mămicile şi familiile tinere care au venit la sărbătoare însoţite de copiii lor. Îi amintesc aici pe tânărul teolog Bogdan, pe iubita sa soţie, Rodica, însărcinată în luna a noua şi pe pruncul lor Iustin, de doi anişori. I-am întâlnit pe doamna Anişoara Banea, în rol de vânzătoare la pangar, pe profesoara de limba şi literatura română dr. Mirela Cozma, în rol de bucătăreasă, familia Rodica şi Iosif Mocanu şi pe domnul Cristian Tripon, din Luduş, în calitate de binefăcători ai mănăstirii. Artistul plastic bucureştean Rodica Olteanu a prezentat icoana Sfântului Ilie, pe care a donat-o mănăstirii cu ceva timp în urmă. Principalii ctitori ai mănăstirii au avut o prezenţă smerită în mijlocul participanţilor la hram.

Maica stareţă Varvara şi mica obşte de măicuţe de la Mănăstirea din Chimitelnic mulţumeşte şi pe această cale autorităţilor locale, binevoitorilor sponsori, mirenilor din judeţul Mureş care au ajutat la pregătirea şi plăcuta desfăşurare a sărbătorii de hram din acest an şi îi îndeamnă pe creştinii din judeţul Mureş să viziteze mai des mănăstirea.

Lasă un comentariu