Dieta care protejează ficatul

Distribuie pe:

Crudităţile cu pigment închis, bogate în vitamine, în minerale, în fibre şi în proteine, previn afecţiunile ficatului

Ficatul, un laborator complex al organismului uman, îndeplineşte peste 500 de funcţii. O parte din aceste funcţii sunt legate de metabolismul energetic (pentru că joacă un rol-cheie în procesul de transformare a nutrienţilor în energie), de filtrarea toxinelor din alimentaţie, de controlarea nivelului colesterolului, de digestia grăsimilor şi, nu în ultimul rând, de detoxifierea organismului.

Morcovii şi sfecla roşie îl hrănesc

Pentru a proteja ficatul de efectele stresului cotidian, nutriţioniştii recomandă câte o cură de cel puţin două zile cu 200 ml de suc proaspăt de morcovi şi cu 500 ml de apă minerală plată. Această dietă, care se poate repeta în fiecare lună, oferă ficatului vitamine (C şi E), caretonoizi, minerale (fosfor, fier, calciu şi magneziu) şi fibre, stimulându-l să elimine toxinele. Salata de morcovi asezonată cu ulei de măsline şi cu lămâie nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale, cu impact asupra ficatului.

Sfecla roşie se foloseşte de ani buni în Europa pentru tratarea cancerului, inclusiv a celui hepatic. Dr. Hugo Brandenberger, pionierul elveţian în horticultura organică, a dezvoltat o tehnică de lactofermentare pentru a valorifica la maximum substanţele protectoare hepatice ale sucului organic de sfeclă.

Nutriţioniştii recomandă sucul de sfeclă roşie crud în dieta bolnavilor cronic pentru stimularea funcţiilor hepatice şi digestive.

Roşiile îl revigorează

Bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C, E şi licopenul, roşiile sunt recomandate în curele de detoxifiere a ficatului şi pentru revigorarea sa. În plus, dieta cu roşii creşte nivelul de energie şi îmbunătăţeşte imunitatea organismului. O cură cu salată de roşii (câte două pe zi) sau cu suc de roşii (câte 250 ml pe zi), urmată un interval de 20 de zile, contribuie la buna funcţionare a ficatului.

Cura se poate repeta trei luni consecutiv.

Mazărea verde, detoxifiantă

Mazărea verde, o legumă cu o valoare energetică de 354 kcal la 100 g de boabe, uşor de digerat, este bogată în aminoacizi care contribuie în mod decisiv la detoxifierea ficatului şi la menţinerea echilibrului energetic al acestuia.

Anghinare, în caz de „ficat gras"

Bogată în vitaminele B3 şi B5, în proteine şi în principii amare, anghinarea stimulează producţia de bilă, ajutând astfel ficatul să elimine mai uşor toxinele şi să digere grăsimile. Pentru a beneficia de toate proprietăţile ei curative, trebuie aleasă anghinarea de mici dimensiuni.

Se consumă crudă, cu puţin ulei de măsline.

Lasă un comentariu