O nouă palmă dată românilor din diaspora

Distribuie pe:

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) condamnă vehement modul în care partidele mari, PNL și PSD, continuă să uneltească împotriva diasporei.

Ieri, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că numărul alegătorilor din diaspora înscriși în Registrul Electoral a ajuns peste noapte la 609.962!!!. La închiderea perioadei de înscriere erau anunțate abia 9.116 de cereri depuse de românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, dintre care 6.673 optaseră pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru secții de vot.

După ce timp de câteva luni toți reprezentanții guvernului, inclusiv premierul Dacian Cioloș, se plângeau că s-au înscris foarte puține persoane în Registrul Electoral din diaspora, numărul acestora a crescut brusc de 1.000 de ori, într-o singură zi.

Se presupune că cei 600.000 sunt de fapt cetățeni români cu domiciliul în străinătate (cu pașaport CRDS). Ciudat este însă faptul că reprezentanții AEP și ai guvernului au îndemnat în nenumărate rânduri ca și cei din această categorie să se înscrie în Registrul Electoral. Dacă tot aveau de gând să îi introducă în listele permanente, de ce i-au pus să se înscrie în registrul electoral?

Credem că această modificare de ultimă oră îi afectează pe candidații independenți din diaspora care până acum ar fi trebuit să strângă doar 1.000 de semnături, pe când după această modificare vor fi obligați să adune 6.090 de adeziuni pentru a-și anunța candidatura.

De aceea, cerem Autorității Electorale Permanente ca numărul de semnături pe care îl va solicita candidaților independenți din diaspora să fie de 1% din cei înscriși în registrul electoral, așa cum s-a comunicat până acum.

Se vede foarte clar că cele două partide mari, PSD și PNL, încearcă orice manevră pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să candideze. Scopul lor este să își trimită clientela politică din țară să candideze pe cele câteva locuri alocate diasporei. Problema acestor „Agamiță Dandanache" trimiși de la centru este că nu cunosc problemele românilor din afara țării și că singura lor preocupare este să îndeplinească slugarnic toate ordinele șefilor politici.

„Pe culoarele puterii deja circulă zvonuri că ceea ce se întâmplă este o manevră a Guvernului Cioloș prin care i se netezește drumul unui ministru din actualul guvern spre fotoliul de parlamentar al diasporei. Doar punându-se bețe în roate candidaților independenți, acesta ar mai avea ceva șanse de reușită", a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Lasă un comentariu