„Ambulanţă pentru monumente"

Distribuie pe:

Asociaţia MONUMENTUM, împreună cu partenerii săi, CNM ASTRA, federaţia Transylvanet, fundaţia Pro Patrimonio, Direcţiile Judeţene pentru Cultură Mureş, Braşov, Sibiu, Global Heritage Fund si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture, derulează din 25 mai 2016 până în 15 noiembrie 2016 proiectul „Ambulanţa pentru monumente". Punerea în siguranţă a patrimoniului imobil.

„Ambulanţă pentru monumente" este un proiect-pilot prin care îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Obiective secundare, importante pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu şi lung, sunt: o mai bună implicare a societăţii civile şi, pe termen lung, şi a societăţii filantropice din România, în prezervarea patrimoniului imobil; prezentarea proiectului în alte zone cu probleme similare, ca model de bună practică; sensibilizarea populaţiei în privinţa problemelor patrimoniului construit, prin educaţie pro-patrimoniu şi evenimente culturale.

Pentru a-şi atinge obiectivele, AM îşi propune în primul rând realizarea unei monitorizări a stării tuturor monumentelor din trei judeţe din sudul Transilvaniei, Sibiu, Braşov şi Mureş, pentru a căror situaţie direcţiile judeţene de cultură nu au o evidenţă din lipsă de personal. Este foarte probabil că acestea să fie şi cele mai deteriorate.

Apoi, îşi propune realizarea a şase intervenţii arhitecturale de urgenţă asupra unui număr de 6 monumente degradate, cu ajutorul unui kit de intervenţie de urgenţă pentru monumentele istorice, numit „Ambulanţă pentru monumente". Intervenţiile cu ajutorul „Ambulanţei pentru monumente" vor fi realizate asupra unor monumente din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, aflate în „Lista naţională a monumentelor istorice" (LNMI), realizată de Institutul Naţional al Patrimoniului. Kitul de intervenţie rapidă va fi compus din: echipa de intervenţie (doi muncitori remuneraţi şi mai mulţi voluntari), o autoutilitară complet echipată, uneltele şi materialele de construcţie necesare. O altă echipă, în care se află un specialist al Ministerului Culturii, va coordona intervenţiile în situ.

După încheierea deplasărilor în celelalte judeţe, se va concepe şi realiza o expoziţii de fotografie, care va fi itinerată la: Sibiu, Târgu-Mureş şi Braşov. Expoziţia va avea rol de promovare a proiectului şi de sensibilizare a publicului larg (mai ales a societăţii civile şi filantropice) în problema patrimoniului foarte degradat. Cele trei expoziţii vor dura câte o săptămâna şi vor fi expuse în spaţii publice foarte vizibile, cum sunt Piaţa Mare din Sibiu, Piaţa Sfatului din Braşov, Piaţa Teatrului din Târgu-Mureş. Expoziţia va fi realizată după încheierea intervenţiilor, pentru a putea prezenta toate monumentele cărora li s-a prelungit viaţa prin proiect.

La Târgu-Mureş, expoziţia „Ambulanţă pentru monumente" se va face în perioada 4.11.2016 - 14.11.2016, în Piaţa Teatrului sau pe spaţiul parcului din faţa statuii lui Avram Iancu. Vernisajul, în 4 noiembrie, ora 12,00. 

Lasă un comentariu