Ziua Naţională a României, sărbătorită pentru prima dată în comuna Corunca

Distribuie pe:

După de 26 de ani de la instituirea cântecului „Deşteaptă-te, române!"ca imn naţional, acordurile acestuia s-au auzit pentru prima dată, cu ocazia unor manifestări dedicate aniversării Zilei Naţionale a României şi în comuna Corunca.

Primăria Corunca împreună cu Şcoala Gimnazială „Tholdalagi Mihaly" din localitate au organizat un spectacol omagial dedicat Zilei României în data de 29 noiembrie 2016, cu două zile mai devreme, datorită intrării elevilor în vacanţă începând de a doua zi.

Sub îndrumarea d-nei directoare Szekely Hajnal, elevii claselor I-IV secţia română, V-VIII secţia maghiarăşi preşcolarii de la secţia română, vizibil emoţionaţi, au prezentat un spectacol omagial dedicat zilei de 1 Decembrie. Preotul Man Gabriel a întărit solemnitatea momentului printr-o scurtă slujbă de pomenire în cinstea celor care s-au jertfit pentru reîntregirea ţării.

Dl primar Takacs Szabolcs, noul edil al comunei, înfăşurat în eşarfa tricoloră, a transmis un mesaj de felicitare tuturor locuitorilor comunei Corunca cu ocazia Zilei Naţionale a României. Din spectacol nu au lipsit Imnul Naţional, poeziile şi cântecele patriotice. La spectacol a participat un numeros public, viceprimarul Laszlo Sandor şi o parte din consilierii locali.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, aproximativ 80 de locuitori ai comunei Corunca, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare ornate cu cocarde în piept şi cu steaguri tricolore în mâini, s-au reunit în centrul localităţii la o manifestare organizată în cinstea Zilei Naţionale a României. Împreună cu îndrumătorul lor spiritual, părintele Man Gabriel, într-o atmosferă plină de încărcătură emoţionalăşi speranţă au celebrat aniversarea a 98 de ani de la Marea Unire. După intonarea Imnului Naţional s-a depus o coroană de flori din partea Consiliului Local Corunca în cinstea eroilor neamului, iar părintele Man a susţinut o slujbă de pomenire. Din rândul invitaţilor au luat cuvântul, însufleţiţi de solemnitatea momentului, dl profesor Florin Oproiescu, locuitor al comunei Corunca şi preşedinte al Uniunii Vatra Româneascăşi dl Liviu Todoran din partea Consiliului Local Târgu- Mureş. În centrul comunei au răsunat îndelung melodiile patriotice adaptate evenimentului.

Organizatorii ceremoniei, consilierii locali Cheşa Daniel, Popa Răzvan şi Oltean Elvira, cei care au solicitat administraţiilor publice locale şi judeţene organizarea unei manifestări dedicate Zilei Naţionale a României şi în comuna lor, au ţinut scurte discursuri solemne adresate participanţilor. A fost subliniată colaborarea fructuoasă între consilierii locali ce reprezintă comunitatea românească din Corunca, care indiferent de culoarea politică trec peste orice disensiune când e vorba de interesul naţional. S-au adresat mulţumiri primarului comunei pentru susţinerea acordată organizării evenimentului, cu toate că el şi consilierii UDMR au lipsit la această ceremonie. A fost salutatăşi prezenţa la manifestaţie a etnicilor maghiari.

După reuşita organizării „Zilelor Comunei Corunca", ediţia 2016, aceast eveniment reprezintă a doua piatră de temelie în restabilirea normalităţii ce se lăsă aşteptată de 26 de ani.

Revenirea la normalitate dă speranţă locuitorilor comunei că se vor stinge şi conflictele dintre consilierii majoritari şi opoziţie. Manifestarea din 1 Decembrie, chiar dacă se impunea a-i avea ca protagonişti pe toţi reprezentanţii autorităţii publice locale, a dovedit că toleranţa şi respectul interetnic, în cele din urmă, au ajuns cu paşi timizi şi în comuna Corunca!

Referitor la lipsa de implicare a unor reprezentanţi ai autorităţii locale în organizarea Sărbătoririi Zilei Naţionale a României, pe fondul ambiguităţii şi lipsei sancţiunilor din textul Legii 136/2014 (Pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie), cei trei consilieri sus amintiţi, care au făcut eforturi serioase pentru a obţine organizarea Zilei României în Corunca, sunt de următoarea părere: „Este o lacună legislativăşi efectele ei sunt extrem de serioase, chiar dacă (lacuna) trece neobservată în acest moment. Primăriile comunale nu ar trebui să aibă dreptul, ci obligaţia de a organiza mici manifestări de Ziua Naţională a României".

„Mă voi adresa personal parlamentarilor mureşeni şi voi face un lobby activ pentru corectarea legii în acest sens. În 2018 sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 şi avem obligaţia să ne pregătim cum se cuvine", a declarat Răzvan Popa, consilier local, în urmă cu câteva zile.

 

Lasă un comentariu