UNTURA, MAI SĂNĂTOASĂ PENTRU PRĂJIT DECÂT ULEIUL?

Distribuie pe:

Experții britanici în nutriție de la Universitatea De Montfort, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că mâncarea prăjită în untură este mai sănătoasă decât cea prăjită în ulei, întrucât uleiurile vegetale elimină substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență.

„Studiul nostru se bazează pe 20 de ani de cercetări. Chiar dacă, până de curând, experții în sănătate ne sfătuiau să evităm grăsimile saturate și să le folosim pe cele nesaturate, am descoperit că uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb, elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice învinovățite de apariția mai multor boli grave.

Cu toate că uleiul de măsline e mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura rămân mai sănătoase pentru prăjit.

Dacă gătești pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai

multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă. Toate uleiurile vegetale bogate în grăsimi polinesaturate produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate (untura sau untul) - cele mai puține.

Desigur, în primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți în mult ulei, însă cel mai bine ar fi să folosim untură sau unt la preparare", ne sfătuiesc specialiștii britanici. 

Lasă un comentariu