Abrogare!

Distribuie pe:

Strada a învins! O victorie a… Pieței Victoriei! Logica, până la urmă, a triumfat! În fața puterii străzii, Guvernul Grindeanu a fost obligat să facă pasul înapoi și să cedeze: Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 a fost abrogată! Că Guvernul a făcut-o sub presiune internă, dar și internațională, imaginile din București ajungând pe cinci continente, nu contează! Bine că guvernanții, apelând, în ceasul al 12-lea, la înțelepciune, au hotărât abrogarea OUG nr. 13/2017, într-un moment foarte complicat în care se afla țara, decizia fiind un pas foarte important pentru ieșirea din criză și necesara normalizare. Bineîn-țeles, Sorin Grindeanu recurgea la acest gest de aplaudat, când în fața Guvernului din Piața Victoriei erau 180.000 de oameni, după ce tocmai acest guvern a creat această stare de spirit. Sorin Grindeanu pune totul pe seama unei „proaste comunicări". O lipsă de comunicare care a creat foarte multă confuzie. Cine-i vinovat să plătească! Domnul „altă întrebare", Florin Iordache, principalul vinovat, ca ministru al Justiției, oare va scăpa basma curată?

După șase zile de proteste, imaginea României a ieșit șifonată, dovadă că minciuna politicianistă a făcut mult rău, iar Guvernul și PSD au fost puși cu spatele la zid,pe plan intern și extern, în urma pasului greșit, făcut cu stângul. Dovadă că dictatul politic nu mai ține. Abrogarea OUG nr. 13/2017 constituie un șah-mat dat Puterii de puterea străzii. Ședința de urgență, de sâmbătă-seara, a Guvernului este dovada. Încă o dovadă că așa se întâmplă când incompetenții sunt puși să conducă țara, și asta-i din 1990 încoace, sub toate guvernele, gestionând mizerabil treburile României. Extraordinară victorie, urmare a trezirii conștiinței naționale a românilor sub rugăciunea „Tatăl nostru" și Imnul de Stat „Deșteaptă-te, române!"

Guvernul asediat are, cumva, nevoie doar de un răgaz, pentru a recurge la un alt șiretlic? Va transforma OUG, prin care profitorul direct este Liviu Dragnea, în proiect de lege, până la urmă, și îl vor înainta Parlamentului, unde, la vot, deputații și senatorii PSD și ALDE au o majoritate confortabilă? Ce s-a făcut, în această situație? Nimic!

În zilele acestea, fiind vorba de cei aproape 280.000 de oameni ieșiți, duminică-seara, în Piața Victoriei din București, cu copii, cu cățeluși, majoritatea tineri, de cei 30.000-40.000 din Cluj-Napoca și Iași (cu primar PSD!), de prin Timișoara, Sibiu, Brașov, Mediaș, Ploiești, Craiova și alte orașe românești (între 8.000-15.000), de protestele de prin marile capitale ale Europei, unii folosesc, deja, din păcate, hazardant, sintagma „război hibrid", sub scandările „Statul suntem noi!", „Ați reușit! Ne-ați unit!". Premierul Sorin Grindeanu, care și-a jucat o periculoasă carte, afirmă „Nu vrem să dezbinăm România!" și vine cu propuneri, făcând o invitație publică la dialog social și politic, la o consultare cu toate celelalte partide.

Domnul Grindeanu susținea că Guvernul condus de el așteaptă, în acest sens, deciziile Curții Constituționale a României. O altă șmecherie - capcană pentru o realitate viitoare? Da, Guvernul a abrogate OUG nr. 13/2017. Dar dacă, printr-un absurd al situației, s-a mai întâmplat, CCR are o altă părere? Grindeanu și PSD - ALDE speră că această CCR să le dea dreptate!

Din păcate, protestele continuă! Da, strada a obținut o victorie, a câștigat o bătălie, dar încă n-a câștigat războiul! Protestatarii cer demisia Guvernului, a lui „Ali-Baba și cei 40 de hoți", cum, cu vădită răutate, clama un protestatar. Întrebarea e: oare s-a terminat, cumva, lupta? Vom vedea ce se petrece de acum încolo, în Piața Victoriei. Pare a fi doar un vârf al aisbergului, al unei emoții colective care ar putea avea efecte în cu totul altă parte. E acum necesară dorita detensionare. România are nevoie de liniște! E nevoie de pace, de înțelegere socială! De logică. De echilibru. De normalitate! Facem și noi apel la calm, îndemnându-i pe toți demnitarii actuali, indiferent de culoarea politică, să nu mai toarne gaz pe foc.

P.S. Rareș Bogdan, entuziasmat, exclama: „Români și unguri, în Piața Trandafirilor din Târgu-Mureș (n.n. unde în 20 martie 1990 a curs sânge!), au cântat, împreună, „Deșteaptă-te, române!". Ce bine ar fi, dacă tot timpul așa ar fi!

 

Lasă un comentariu