La Casa Iancului - Un poet… scos din uitare

Distribuie pe:

Sub genericul „Acolo este țara mea / Și neamul meu cel românesc", Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu" - Filiala Mureș și Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI au organizat, miercuri, 22 februarie, la Casa Memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureș, o seară literar-artistică dedicată poetului Ioan Nenițescu (1854-1901), autor mai puțin cunoscut și pe nedrept ignorat de critica literară, deși multe din versurile sale, transpuse pe portativul muzical, au devenit forme emblematice de exprimare a sentimentului național.

Ioan Nenițescu este, printre altele, autorul poemului „Țara mea" (compus în 1890), pus pe note muzicale și interpretat, cu mare succes, de Tudor Gheorghe, dar și al versurilor: „Eroi au fost , eroi sunt încă, / Și-or fi în neamul românesc…" din poezia „Pui de lei", devenită, în timp, imn al Eroilor Neamului, grație armoniilor îndrăznețe, sonorității impozante, ritmului alert și mobilizator al aranjamentului muzical, realizat de Ionel G. Brătianu.

… La toate acestea, dar și la alte aspecte inedite / ignorate din viața și opera lui Ioan Nenițescu, într-o necesară și binemeritată „restituire" și reașezare a poetului-patriot în panoplia personalităților marcante ale culturii noastre, s-a referit scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber".

Minuțios documentată, într-o abordare interdisciplinară a istoriografiei și literaturii, comunicarea prezentată a evidențiat elementul biografic relevant (Ioan Nenițescu a luptat în Războiul de Independență din 1877-1878, luând parte la asediul redutelor „Grivița-1" și „Grivița-2", rănit, decorat cu „Steaua României" și cu „Virtutea Militară"), în corelație cu diapazonul trăirii lirice, potențat de idealul patriotic pe care l-a slujit prin scrisul său: „(…) Ioan Nenițescu - nota vorbitorul - cântă vitejia românească, în poezii, ca niște psalmi, mobilizatoare, care să îmbărbăteze luptătorii români la asalturile pe redute, ca «un vibrant mesaj național», patriotic, «profund angajant»".

Tematica abordată și modalitatea de prezentare (re)aduc în atenție mai vechea și controversata problematică a receptării poeziei patriotice în contextul literar actual și raportarea ei la marea literatură, subiectul fiind unul interesant și provocator, pe care, iată, Lazăr Lădariu îl propune spre meditație.

În fine, prin inserarea, în cuprinsul comunicării, a unor versuri dintre cele mai emoționante din lirica lui Nenițescu, președintele ASTREI mureșene a oferit și un excepțional recital poetic, apreciat, pe măsură, de publicul prezent.

În cea de a doua parte a manifestării de la Casa Iancului - organizată de președintele filialei mureșene, Ioan Berța -, Ansamblul folcloric Doina din Albești, condus de Laurențiu Stan, a oferit un frumos spectacol de muzică populară de pe Târnave, portul specific zonei remarcându-se prin eleganță și sobrietate. Interpreții au fost însoțiți de primarul comunei, dl Nicolae Șovrea, alături de preoții celor două parohii ortodoxe din localitate, Ioan Nistor și Augustin Corfariu. Membrii Ansamblului au fost acompaniați de instrumentiștii Radu Ioan (taragot) și Florin Vanga (acordeon). „Este o mare bucurie să ne regăsim aici, împreună, acum, când creștinătatea ortodoxă se găsește la porțile Postului Mare", a afirmat părintele Corfariu, preacucernicii părinți reamintindu-le celor prezenți că înaintașii sunt mereu pomeniți la slujbele de liturghie, „ca modele pentru cârmuitorii de azi".

La rândul său, primarul Nicolae Șovrea a ținut să mulțumească celor de la Casa Iancului pentru invitația la eveniment, asigurându-i de prețuirea și simpatia domniei sale.

Manifestarea, care a cuprins momentul poetic susținut de președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, Mircea Dorin Istrate și de dr. Dorian Marcoci, a fost caracterizată de ing. Mihai Tomșa - membru al filialei - drept o dovadă că actul cultural, religia și politica se pot întâlni în chip firesc și armonios.

 

Lasă un comentariu