Agricultura, sub semnul incertitudinii

Distribuie pe:

Meteorologii englezi au anunţat prognoza pentru lunile de primăvară din 2017: martie. o lună cu capricii, cu multă umezeală şi temperaturi scăzute, aprilie cu şi mai multe precipitaţii şi variaţii bruşte de temperatură. Pentru agricultori această perioadă de primăvară este hotărâtoare la înfiinţarea exploataţiilor agricole. Ciudăţeniile meteorologice se manifestă şi în această lună, când, în decurs de 24 de ore, vremea se schimbă de la o oră la alta. Practic, în aceeaşi zi avem parte de o vreme de primăvară, apoi de una de iarnă cu precipitaţii, urmată pe timpul nopţii de îngheţ. Anul 2016 a fost unul atipic, un an extrem de dificil pentru fermierii mureşeni. Cu toate acestea, rezultatele din producţia agricolă au fost peste media pe ţară, dovadă producţiile medii obţinute. Din datele statistice oferite de ing. Silvia Jude - şef serviciu producţie vegetală la DADR Mureş, am reţinut că, în judeţul Mureş, s-au obţinut următoarele producţii medii: grâu - 4.297 kg/ha; porumb boabe - 6.236 kg/ha; orz - 4.254 kg/ha; floarea soarelui - 2.600 kg/ha; rapiţă - 3.282 kg/ha; soia - 2.529 kg/ha, cartofi - 19.788 kg/ha. La sfecla de zahăr s-a obţinut o producţie medie de 46.155 kg/ha, cu mult mai mică decât cea din 2015, când s-a obţinut 63.455 kg/ha. Datorită îngheţului timpuriu şi ploilor abundente din toamnă, fenomen ce a pus în dificultate recoltatul, suprafeţe importante cultivate cu sfeclă de zahăr au rămas nerecoltate, în sol, fermierii fiind obligaţi să întocmească acte de calamitate. La nivel naţional producţiile medii realizate în 2016 au fost: grâu şi secară - 4.000 kg/ha; porumb boabe - 3.900 kg/ha; rapiţă 2.800 kg/ha; floarea soarelui - 1.900 kg/ha.

Producţiile obţinute de agricultorii mureşeni confirmă profesionalismul fermierilor şi în situaţii de criză. Din nefericire, nu se recunoaşte efortul acestor oameni minunaţi, care asigură siguranţa alimentară a României, cu produse obţinute în ţară. Judeţul Mureş dispune de un potenţial agricol enorm, prin exploatarea suprafeţei agricole totale de 409.341 ha, din care 221.125 ha teren arabil. Îmbucurător este şi faptul că marea majoritate a fermierilor mureşeni sunt cetăţeni români, că la noi în judeţ, străinii deţin suprafeţe mici de teren în comparaţie cu alte judeţe. Din nefericire, nu există o evidenţă clară a terenurilor deţinute de străini prin societăţi comerciale din afară sau prin interpuşi. Din datele MADR (nici pe exactitatea acestora nu te poţi baza) 3 milioane de hectare, 30 la sută din pământul ţării este în proprietatea străinilor. Înseamnă că în ritmul acesta, în curând vom rămâne fără ţară. A apărut şi un fenomen nou, Emiratele Arabe importă sol fertil dintr-un judeţ din Moldova. Americanul Lester R. Brown, scria în „Planeta plină, farfurii goale" că „Pământul este noul aur al omenirii, iar hrana, noul petrol", scria Revista Ferma. Tot acolo am mai citit că Mark Twain, scriitor american, spunea „Grăbiţi-vă să cumpăraţi pământ, nu se mai fabrică!"

Fermierii mureşeni sunt trecuţi de prima tinereţe, iar în programul de guvernare al PSD n-am văzut să fie cuprinsă reactualizarea Legii prin care se acordă tinerilor absolvenţi de învăţământ agricol o suprafaţă de 50 de hectare. Veţi spune: de unde să le acorzi aceste suprafeţe, că tot terenul este revendicat de foştii proprietari? Soluţia este simplă, de la ADS. Să avem în vedere că în Legea 18 - Legea fondului funciar, există un articol care spune că, în situaţia în care un teren nu este lucrat timp de trei ani, acesta trece în proprietatea statului. Un alt aspect pe care doresc să-l readuc în actualitate este legat de valorificarea producţiei prin cooperative. O soluţie ideală, din nefericire fără aplicabilitate şi în acest an pe meleagurile mureşene. Agricultorii care doresc să devină membrii într-o cooperativă profilată pe valorificare trebuie să vină la înfiinţare cu un anumit capital. În conjunctura actuală cu o ambiguitate legislativă nu prea cred că există fermieri dispuşi să-şi asume un asemenea risc.

Se poate spune că şi în acest an, agricultorii vor continua să-şi desfăşoare activitatea sub zodiacul Incertitudine. Cât despre subvenţiile acordate cu întârziere, se pare că Guvernul PSD va interveni în rezolvarea acestei probleme deosebit de importantă pentru derularea activităţii de producţie.

Lasă un comentariu