La Târgu-Mureş, Investiţii de milioane de euro în modernizarea de străzi şi bulevarde

Distribuie pe:

În şedinţa ordinară de joi, 23 februarie, legislativul local târgumureşean a adoptat o serie de hotărâri privind reabilitarea şi modernizarea unor bulevarde şi străzi sau tronsoane de străzi din municipiu, în vederea facilitării circulaţiei pe unele artere importante, care fac legătura între Târgu-Mureş şi localităţi din alte zone ale ţării ori sunt tranzitate de un număr foarte mare de autovehicule, în arii intens populate, obiectivul principal fiind creşterea potenţialului de utilizare al acestor zone.

În context, consilierii locali municipali au decis aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia „Modernizare Bulevard 1 Decembrie 1918, între intrarea în municipiul Târgu-Mureş - strada Lalelelor, respectiv strada Ştefan cel Mare - Piaţa Trandafirilor", investiţie cu o valoare totală de 3.684.000 de euro. Bulevardul face legătura între municipiul Târgu-Mureş şi localităţi din centrul şi sudul României (Sighişoara, Braşov etc.), tronsoanele studiate având o lungime totală de 2,9 km. În zonă se vor efectua, printre altele, lucrări de schimbare a îmbrăcăminţii de asfalt, amenajarea unui trotuar între Dedeman şi Calea Sighişoarei, amenajarea de parcări între staţia de carburanţi MOL şi strada Livezeni, respectiv strada Moldovei şi pârâul Pocloş.

Au fost aprobaţi, de asemenea, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare strada Revoluţiei - Republicii - Bulevardul 22 Decembrie 1989", investiţia totală ridicându-se la suma de 3.903.933 de euro. Este una din cele mai importante artere de circulaţie, făcând legătura între Târgu-Mureş şi localităţile din nordul şi vestul României (Reghin, Bistriţa, Topliţa etc.). Suprafaţa carosabilă ocupată de lucrare este de 70.574 mp (carosabil plus trotuare). Lucrările vor consta în schimbarea îmbrăcăminţii de asfalt între Piaţa Trandafirilor şi ieşirea din municipiu, reabilitarea trotuarelor şi amenajarea de parcări în Piaţa Republicii.

O altă investiţie aprobată o reprezintă indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare strada Gheorghe Doja între strada Recoltei şi Piaţa Trandafirilor", pe un tronson de 3,8 km, investiţie în valoare totală de 5.000.000 de euro; specialiştii consideră că lucrările se impun întrucât strada Gheorghe Doja este artera care face legătura între Târgu-Mureş şi localităţi din vestul ţării (Luduş, Turda, Cluj-Napoca etc.), iar pe tronsonul avut în vedere îmbrăcămintea de asfalt este degradată, la fel ca şi unele porţiuni din trotuare. Pentru realizarea unei configuraţii rutiere care să permită desfăşurarea în bune condiţii a traficului pe acest tronson, se impun schimbarea îmbrăcăminţii de asfalt de pe partea carosabilă, schimbarea trotuarelor de asfalt în pavaj între strada 8 Martie şi strada Rampei, respectiv între Gara CFR şi strada Rodnei, reabilitarea trotuarelor şi schimbarea bordurilor stradale în zonele în care este nevoie.

Investiţiile menţionate vor fi realizate din fonduri europene, durata de execuţie fiind de trei luni, cu respectarea normelor privind protecţia mediului.

În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici (în urma aplicării noilor reglementări cuprinse în Codul Fiscal, privind TVA de 19%) şi declararea de utilitate publică de interes local a obiectivelor de investiţii „Prelungire Calea Sighişoarei în direcţia DN 13 Târgu-Mureş" şi „Tronson de legătură între strada Budiului şi Autostrada Transilvania", investiţii ce vor fi realizate din fonduri UE nerambursabile şi fonduri de la bugetul local.

Lasă un comentariu