ANTICONCEPŢIONALELE, SURSĂ PENTRU DEPRESIE

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga, citaţi de descopera.ro, au ajuns la concluzia că femeile care folosesc drept metodă contraceptivă pilulele hormonale, precum anticoncepţionalele, prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, cele mai predispuse fiind tinerele cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.

„Milioane de femei din întreaga lume folosesc metode contraceptive pe bază de hormoni, iar aceşti hormoni, precum progesteronul, au un efect notabil asupra stării de spirit.

În vederea realizării studiului nostru, am colectat datele cuprinse între anii 2000 şi 2013 cu privire la prescripţia de antidepresive femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Am derulat cercetările având în vedere situaţia a 1.061.997 de femei şi am estimat că 55% dintre participante foloseau metode contraceptive pe bază de hormoni.

Cea mai mare problemă constă în faptul că, în rândul tinerelor (15 - 19 ani), pilula contraceptivă creşte riscul apariţiei depresiei cu 80%, iar celelalte metode contraceptive hormonale, precum cele intrauterine, dublează şi, uneori, chiar triplează acest risc.

Cu toate acestea, studiile din anii trecuţi au avut rezultate diferite în ceea ce priveşte legătura dintre schimbările stării de spirit şi metodele contraceptive pe bază de hormoni. În anul 2007, spre exemplu, nu s-a observat niciun efect de acest fel al contraceptivelor. Însă, ceea ce rezultă în urma acelui studiu este faptul că nu se poate oferi un răspuns clar cu privire la influenţa acestor metode contraceptive în apariţia depresiei, pentru că nu s-a descoperit nicio evidenţă biologică în acest sens.

Mult mai plauzibil ar fi faptul că începerea unui tratament cu hormoni sau a oricărui tip de tratament medicamentos poate provoca depresie, deci nu doar folosirea metodelor contraceptive hormonale.

Este extrem de cunoscut faptul că hormonii au un rol crucial în procesul de influenţare a stării de spirit, aşa că, în viitor, dorim să descoperim dacă există un mecanism biologic între cele două", explică oamenii de ştiinţă danezi.

Lasă un comentariu