Guvernul suedez se plânge că încasează prea multe taxe!

Distribuie pe:

Financial Times, citat de Agerpres, informează că Guvernul suedez se confruntă cu o problemă economică neobişnuită, în sensul în care colectează prea multe taxe.

„Potrivit datelor oficiale publicate miercuri (22 februarie 2017), Suedia a încheiat anul 2016 cu un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane (9,5 miliarde de dolari), iar aproximativ jumătate din acest surplus se datorează persoanelor fizice şi companiilor care, în mod intenţionat, au plătit taxe mai mari decât trebuia.

Motivul îl constituie dobânzile negative introduse de Banca Centrală a Suediei. În condiţiile în care dobânda de politică monetară în Suedia este de minus 0,5%, păstrarea banilor în conturi bancare sau alte vehicule de investiţii nu oferă niciun randament. În schimb, cei care plătesc taxe mai mari decât este nevoie, la returnarea diferenţei, beneficiază de o dobândă de 0,56% pe an, astfel că pentru firme şi persoane fizice este mai avantajos să dea banii statului decât să îi ţină în bancă.

Guvernul suedez vrea să descurajeze supraplăţile, dar oficiul naţional de gestionare a datoriei recunoaşte să aceste eforturi nu vor fi suficiente". 

Lasă un comentariu