Sud-coreenii au sancţionat drastic corupţia şi abuzul

Distribuie pe:

Ieri, Curtea Constituţională din Coreea de Sud a aprobat destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, implicată într-un scandal de corupţie. „Acţiunile lui Park au adus o atingere gravă spiritului democraţiei şi statului de drept. Preşedinta Park Geun-Hye a fost concediată", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale din Coreea de Sud, Lee Jung-Mi, citat de Mediafax.

Park Geun-Hye este primul şef de stat sud-coreean destituit în acest fel şi îşi pierde imunitatea prezidenţială, fiind expusă la eventuale urmăriri în justiţie.

În vârstă de 65 de ani, Park Geun-Hye, fiică a fostului preşedinte şi general al armatei Park Chung-Hee, a devenit, în 2012, prima femeie care a condus statul sud-coreean.

Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie 2016, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere, iar Curtea Constituţională a estimat că Park a încălcat legea permiţându-i prietenei sale să se amestece în afacerile statului şi a încălcat normele privind activitatea funcţionarilor.

Destituirea din funcţie a preşedintei sud-coreene a generat proteste din partea susţinătorilor săi, iar doi dintre aceştia au murit în urma unor confruntări cu forţele de ordine, relatează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Lasă un comentariu