De la 1 aprilie preţul gazului creşte cu 10%

Distribuie pe:

Nu e păcăleală, ci realitate, de 1 aprilie când preţul gazului metan se va majora cu 10%. De ce de la 1 aprilie? Pentru că gerul năprasnic din iarna aceasta care e pe sfârşite, lună de lună, a golit buzunarele consumatorilor cu multe sute de lei trecute în facturi. Principalii distribuitori de gaze naturale au făcut presiuni, încă din toamna trecută, asupra ANRE (Autoritatea Naţională care Reglementează preţul Energiei), însă aceasta, prin şeful ei, Nicolae Havrileţ, s-a opus, nu de mila consumatorilor ci de teama că majoritatea acestora nu-şi vor putea plăti facturile lunare „majorate din cauza gerului" de peste minus 20-25 de grade C, care s-a menţinut peste trei luni de zile.

Şefi companiilor de distribuţie au făcut presiuni asupra ANRE să accepte majorarea preţului la gaze cu cel puţin 10% pentru consumatorii cosmici, însă aceasta a tot amânat momentul până în primăvară când sumele de pe facturi se reduc simţitor. Astfel, populaţia nu va simţi şocul majorării decât în iarna viitoare când nu se vor mai înfuria pe distribuitori şi pe ANRE cum s-ar fi întâmplat, dacă preţul era crescut în perioada iernii care e pe ducă, aşa cum recunoaşte Nicolae Havrileţ, având în vedere consumul redus din sezonul cald.

Realitatea e că gazul nu ar mai trebui să se scumpească dacă guvernul ar spune NU. Însă, cum acesta a avut preocupări cu ordonanţele de urgenţă, iar acum cu graţierea corupţilor (propunere legislativă făcute de senatorul Şerban Nicolae), nu-l interesează preţul gazului, al produselor, mai ales al alimentelor şi serviciilor care cresc de la o lună la alta. De fapt, senatorul Şerban Nicolae nu este de acord ca puşcăriaşii (copupţii) să doarmă trei într-un pat, în camere insalubre. Pentru el nu contează că bolnavii în spitale sunt trataţi în condiţii mai rele decât puşcăriaşi, iar copiii bolnavii de cancer mor pentru că nu există medicamente, că ministrului Sănătăţii nu-i pasă, răspunsul lui a fost „pe mine mă întrebaţi?".

Aşa cum subliniam, preţul gazului nu ar trebui să crească de la 1 aprilie, dacă guvernul ar spune NU, şi o poate face. Cum? Prin simplul fapt că începând cu 1 aprilie piaţa gazelor naturale se liberalizează pentru consumatorii cosmici români. Ca urmare, se elimină coşul reglementat şi astfel furnizori au libertatea să achiziţioneze gazele de pe piaţa necontrolată (liberă) unde preţurile se negociază şi scad ca urmare a concurenţei dintre ofertanţi. Cum în România există doar trei ofertanţi: Romgaz, Petrom şi Gazprom, preţurile se menţin la 72 de lei / MWh (acesta este preţul de referinţă la care se plăteşte către stat suprataxa de 60%, stabilită încă din 2015, pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizare, prin care s-a menţinut preţul de 60 de lei / MWh). De la 1 aprilie eliminându-se coşul reglementat (de 60 de lei / MWh) distribuitorii Romgaz şi Petrom ar putea reduce preţul gazului pentru consumatorii cosmici până la 65 lei sau 60 de lei / MWh, pentru a recâştiga clienţii pierduţi, atraşi de Gazprom, care până la 1 ianuarie 2017, vindea gazul mai ieftin, la 64-68 lei / MWh, decât producătorii români care îl vindeau la minim 72 de lei / MWh, preţ impus prin coşul fixat de stat (de referinţă la care plătesc 60% suprataxă la acelaşi stat, din 2015).

În concluzie, statul român, prin autorităţile lui, poate evita scumpirea gazelor cu 10% pentru populaţie, de la 1 aprilie sau, în cel mai rău caz, să aplice o scumpire cât mai mică. Stă în puterea guvernului să elimine suprataxa de 60% la gaze, pentru Romgaz şi Petrom, chiar în condiţiile scăderii, în ianuarie 2017, a încasărilor la buget cu 1,6 miliarde de euro faţă de ianuarie 2016. Taxa de 60% a fost incorect menţinută încă din anul trecut care se menţine, pentru a nu pierde încasările estimate la 800 de milioane de lei. Dacă taxa va fi anulată acum, cum ar fi normal şi legal, gazul pentru români nu ar trebui să se scumpească, chiar dacă distribuitorii reclamă costuri suplimentare generate cu importurile din această iarnă, sigur creşterea profitului este mai tentantă.

Lasă un comentariu