În România, CEA MAI ADÂNCĂ PRĂPASTIE ÎNTRE BOGAŢI ŞI SĂRACI DIN UE

Distribuie pe:

Oficiul European de Statistică - Eurostat a publicat, recent, date referitoare la evoluţia inegalităţilor dintre bogaţii şi săracii ţărilor din Uniunea Europeană, la sfârşitul anului 2015.

Astfel, la nivelul Uniunii Europene, primii 20% dintre locuitori după venituri câştigă de 5,2 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre locuitori, existând însă diferenţe mari de la o ţară la alta.

Din păcate, şi de această dată, România se situează pe primul loc în UE, cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, adică 20% dintre bogaţii români câştigă de 8,3 ori mai mult decât cei 20% cu cele mai mici venituri.

Potrivit Eurostat, inegalitatea dintre bogaţii şi săracii din România s-a adâncit continuu începând cu anul 2010, când raportul era de 6,1. Apoi, diferenţele au tot crescut, ajungând în anul 2014 la 7,2 şi, după numai un an (în 2015) la 8,3.               

România este urmată în topul celor mai mari inegalităţi dintre bogaţi şi săraci de Lituania (raport de 7,5 între veniturile celor mai bogaţi şi veniturile celor mai săraci), Bulgaria (7,1) şi Spania (6,9).

La polul opus, statele din UE cu cea mai mică diferenţă între bogaţi şi săraci faţă de media europeană sunt Slovacia şi Republica Cehă (3,5) şi Finlanda şi Slovenia (3,6). 

Lasă un comentariu