Reghinenii, când se bucură, vorbesc în versuri

Distribuie pe:

Serile de poezie și aducere aminte, organizate în cadrul Cenaclului „Lucian Blaga", rămân o formă de eveniment cultural de mare interes al utilizatorilor serviciilor Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin.

După întâlnirea cu poezia de inspirație populară a lui Cătălin Cioba în al șaptelea său volum intitulat „Care om îi fără gând?" (editura Nico) și după prezentarea romanului „Destinație EA", semnat de Ovidiu Dan (Casa de editură Mureș), prietenii bibliotecii au făcut neîncăpătoare sala pentru activități a bibliotecii, luni, 20 martie, la prezentarea „Poveștilor de viață" - primul volum de versuri al doamnei Silvia Borșa.

După cum spune chiar autoarea în Cuvânt înainte, „vorbirea în versuri… a venit simplu, de la sine, ca ceva firesc, dar insistent și, mai mult decât atât, am simțit acest act ca pe o terapie, ca pe o descărcare a ceea ce am acumulat în timp. Iată, a venit momentul eliberării. Tot ce astăzi am reușit să adun în această carte mă definește ca om, sunt trăirile mele și ale multora dintre dumneavoastră… în acest prezent agitat pe care îl trăim, cu laptop, telefon și alte tentații, mă gândesc dacă se va mai găsi cineva să citească versuri? Sper că da. Oricum, eu le-am scris pentru mine și pentru sufletul meu".

Alături de Silvia Borșa, pentru a o susține și felicita, au fost familia și prietenii săi, dar și dna primar Maria Precup, Lilioara Bogdan, Ioan Roșca, Alina Pușcaș, Ioan Baciu, Luminița Dobrean, Paula Hurducaciu, Sorina Bloj - cei care nu doar și-au împărtășit bucuria descoperirii în Silvia Borșa a unei dimensiuni agreabile literaturii, dar au și citit din versurile sale.

Și pentru că prietenii bibliotecii sunt nu doar cititori fideli ci și oameni binecuvântați cu talent și aptitudini diferite, s-a etalat și o expoziție cu produsele acestora: costume populare, cusături în chilim, icoane pictate pe sticlă, goblenuri, picturi în ulei, bijuterii, obiecte din hârtie în tehnica origami ș.a. Pentru măiestria meșteșugurilor originale, toți aceștia merită a fi menționați: Maria Miron, Suzana Nemeș, Alina Pușcaș, Berciu Anastasia, Grama Viorica, Graur Firuța, Maria și Mircea Fauru, Viorica și Vasile Rusu, Breja Maria, Lucreția Bordaș, Bompa Floarea, Maria și Nicolae Galat.

Un moment special de emoție și aducere-aminte a fost acela în care dl Man Zaharie (fost director al Casei de Cultură „George Enescu") a evocat memoria soției sale Floarea Man, meșter popular distins cu numeroase premii naționale, din a cărei colecție a etalat peste 40 de lucrări constând în chilimuri, costum popular bărbătesc, împletituri ș.a.

Toate acestea au putut avea loc datorită generozității dnei Silvia Borșa care a împărțit propria sărbătoare cu toți ceilalți, dar mai ales editorului cărții - scriitorului Nicolae Băciuț, care, în timp, a creat și întreținut puternice legături de respect, apreciere și prietenie cu toți acești reghineni, cu mulți alții, și cu toți colegii din instituțiile de cultură, și căruia, după cum a spus chiar dna primar Maria Precup, trebuie să-i fim recunoscători pentru timpul, încrederea și susținerea acordate.

 

Lasă un comentariu