Diabetul zaharat - o boală care nu respectă vârsta! (I)

Distribuie pe:

Atenţie! A nu se confunda cu diabetul insipid, caracterizat prin consumul de apă de 20 - 30 de litri / 24 de ore şi aparţine, sub aspect terapeutic, atât endocrinologilor, cât şi neurologilor, dar glicemia este normală.

Prevenţia primară a bolilor cardiovasculare şi de nutriţie se face încă din copilărie, ţintele pentru prevenirea primară şi secundară fiind monitorizarea profilului lipemic (colesterolul rău, trigliceridele), iar pentru diabetul zaharat glicemia să fie de 100 mg % şi este un indicator benefic. Astfel, în opinia nutriţioniştilor, valorile peste 125 mg % indică diabet, iar între 100 mg% şi 120 mg% aparţin bolnavilor cu risc crescut de diabet.

Diabetul zaharat (DZ) se defineşte ca o stare patologică a cărei manifestare esenţială este hiperglicemia cronică, dar nu pasageră, ocazională. DZ se însoţeşte de modificări metabolice: glucidic, lipidic, proteic, ionic - mineral, care, pe termen lung, conduc la complicaţii cronice cu lezarea organelor importante: inima, vasele, ochii, rinichii şi nervii. DZ este o boală populaţională în continuă creştere. Importanţa DZ rezultă din impactul său epidemiologic medical şi economic.

Clasificarea diabetului, adoptată de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) este o clasificare etiologică (cauzală) pentru DZ, astfel:

I. - DZ tip 1, denumit anterior DZ insulino-dependent, se caracterizează prin deficit absolut de insulină, dat de distrugerea celulelor parenchimatoase (celule beta);

II . DZ tip 2, denumit anterior DZ neionsulino-dependent, apare prin alterarea progresivă a secreţiei de insulină, pe un fond insulinorezistent, reprezintă peste 90% din totalul cazurilor; este tipic pentru persoanele supraponderale (obeze) cu vârsta peste 30 de ani, dar poate apărea şi la copii şi are un istoric familial pozitiv. DIABETUL NU RESPECTĂ VÂRSTA!

III. Alte tipuri de diabet (DZ secundar): defecte genetice ale pancreasului - pancreatite (chiar toxice alcoolice), extirparea (îndepărtarea) pancreasului în urma unui traumatism sau cancer, boli endocrine, alte sindroame genetice.

IV. Diabetul gestaţional (în timpul sarcinii).

Diagnosticul pozitiv se face prin proba glicemiei provocate, testul de toleranţă la glucoză.

Simptomele constau în: poliurie (persoana urinează mult), polidipsie (consumă multă apă), polifagie (mănâncă mult) şi scăderea inexplicabilă a greutăţii corporale. Hemoglobina glicolizată constituie cel mai important marker în evaluarea dezechilibrului glucidic. Nu este permis să depăşească cifra 7 (şapte).

Cauzele diabetului zaharat. Evenimentele precipitante în declanşarea bolii: 1) stresul şi infecţiile intercurente pot duce la declanşarea propriu-zisă a bolii, cu perioade de hiperglicemie; 2) stilul de viaţă nesănătos se numără în rândul factorilor ce contribuie la apariţia DZ tip 2, la care se adaugă alimentaţia hipercalorică, bogată în grăsimi saturate de origine animală sau glucide rafinate; 3 ) sedentarismul determină obezitatea; 4) alţi factori câştigaţi: stresul sever şi prelungit, fumatul, consumul excesiv de alcool, medicamente (corticoizi, prednison) şi anticoncepţionalele.

Subliniez faptul că în concepţia actuală, fundamentată ştiinţific, alimentaţia în diabet este similară cu alimentaţia sănătoasă a persoanelor fără diabet, cu unele particularităţi rezultate din tipul de diabet. Necesarul nutritiv: hidraţi de carbon: 50 - 55% gr /zi; fibre: 40 gr %/ zi, proteine: 10 - 20 gr % /zi. Hidraţii de carbon reprezintă baza alimentaţiei, asigurând 50 - 55% din totalul raţiei calorice; se recomandă glucidele cu un conţinut bogat în fibre alimentare (fructe, legume, cereale). Se interzic glucidele rafinate, dulciuri, sucuri, iar grăsimile nu trebuie să depăşească 30% din raţia calorică. Cafeaua, care conţine cafeină, nu are contraindicaţie pentru persoanele cu diabet. Exerciţiile fizice sunt benefice deoarece reduc nivelul glucidic, ameliorează profilul lipemic, scad trigliceridele, cresc HDL (colesterolul bun), ameliorează hipertensiunea arterială, cresc consumul caloric şi determină scăderea în greutate. În plus, asigură starea de bine, ameliorând simţitor calitatea vieţii. Alcoolul se admite în consum moderat.

 

Lasă un comentariu