CREIERUL PERSOANELOR NEVĂZĂTOARE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE CELELALTE SIMŢURI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, au demonstrat că structurile funcţionale ale creierului persoanelor nevăzătoare sunt capabile să îmbunătăţească celelalte simţuri, inclusiv funcţiile cognitive, în lipsa stimulilor vizuali.

„Studiul nostru, realizat în colaborare cu cercetătorii de la un spital din Boston conectat cu Universitatea Harvard, este primul care descrie pentru prima dată schimbările anatomice, structurale şi funcţionale ale creierului persoanelor care se nasc fără vedere, comparativ cu cele care se nasc cu o vedere normală.

În cercetare, am folosit imagini de rezonanţă magnetică pentru a studia creierul a 12 persoane cu cecitate timpurile (la naştere sau înainte de 3 ani) pe care le-am comparat cu cele ale unui grup de 16 voluntari de aceeaşi vârstă cu vedere normală.

Astfel, am detectat la creierele persoanelor nevăzătoare conexiuni ameliorate, cu trimiteri de informaţii spre zone pe care nu

le-am identificat la voluntarii cu vedere normală. Aceste conexiuni cerebrale determină o mai mare sensibilitate tactilă, auditivă şi olfactivă, precum şi o îmbunătăţire a memoriei şi a limbajului.

Acest lucru se întâmplă deoarece creierul persoanelor nevăzătoare reuşeşte să se reconfigureze, în lipsa stimulilor vizuali, pentru a potenţa celelalte simţuri, un proces derivat din plasticitatea neuronală.

Chiar şi în cazul orbirii profunde, creierul se reconfigurează pentru a utiliza informaţia aflată la dispoziţia sa şi, astfel, să interacţioneze în mod mai eficient cu mediul", explică cercetătorii americani. 

Lasă un comentariu