De ce de la supermarket şi nu de la piaţă?

Distribuie pe:

„Odată cu legea nr. 321/2009, care îi obligă pe comercianţii cu cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro să aloce minimum 51% din suprafaţa disponibilă la rafturile cu alimente proaspete (fructe, legume, carne, lactate, ouă) acelor produse aduse pe lanţul scurt de aprovizionare, strategia acestora s-a schimbat radical. Balanţa se înclină acum către produsele locale, toţi marii retaileri precum Carrefour, Auchan, Kaufland, Mega Image, Profi sau Lidl reorganizându-se către această direcţie.

Carrefour România (cu 290 de magazine) a luat-o înaintea acestei legi, gândind un proiect cu mult înaintea apariţiei ei. Cu alte cuvinte, ceea ce retailerul promova acum patru ani a trecut anul acesta la un nou nivel", se arată în revista Capital. Mai exact, francezii, în premieră, au fondat cooperative în toate ţările unde au magazine. În România, împreună cu patru producători locali, au înfiinţat „Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti", care, recent, a fost inaugurată oficial.

„În urmă cu patru ani am demarat un proiect prin care îi invităm pe producătorii locali să vină la standurile amenajate în magazinele noastre, să se înscrie şi să devină furnizorii noştri. Am făcut lucrul acesta doi ani la rând şi, astfel, am reuşit să înscriem 1.200 de producători mici şi medii, din care 360 ne-au devenit furnizori. Noi importăm doar produsele pe care nu le găsim în România", precizează Andreea Mihai, director de Marketing&Comunicare Carrefour.

„Cooperativa Agricolă" din Vărăşti se află în judeţul Giurgiu, la 30 de kilometri de Bucureşti şi are 60 de hectare de teren (din care 15 hectare de solarii) cu o producţie anuală de 5.000 de tone de legume, adunate de la 80 de familii de agricultori, care garantează gustul natural al legumelor produse ecologic cu îngrăşăminte naturale, fapt ce a făcut cunoscută localitatea Vărăşti în zonă şi în ţară.

Producătorii din Vărăşti demonstrează că fiind uniţi într-o cooperativă au avantaje certe, că şi la noi se poate face agricultură profitabilă, exemplu demn de urmat de producătorii din cât mai multe judeţe care se plâng că nu sunt băgaţi în seamă de marile magazine pentru a le achiziţiona şi a le vinde produsele de calitate, cu gustul natural nealterat.

Avantajele producătorilor din Vărăşti este asigurat şi de construirea unui depozit de 300 de metri pătraţi în care se stochează legumele culese, de unde sunt transportate la depozitul central şi apoi distribuite la magazinele din toată ţara.

Carrefour asigură producătorilor lădiţe din plastic, pliabile şi returnabile, în care se adună legumele culese din sere sau din câmp, în care se păstrează perfect pe timpul transportului. Pe etichetele cu preţul de la raft este trecută şi zona de provenienţă a mărfii fapt ce avantajează direct cooperativa şi pe asociaţii ei.

De remarcat faptul că şi retailerul Kaufland doreşte să se adapteze la noua legislaţie de la noi. De curând şi-a anunţat intenţia ca 62 de culturi româneşti de legume şi fructe, în 2017, să fie certificate internaţional pentru calitatea lor, ceea ce va asigura fermierilor accesul pe mai multe pieţe de desfacere, atât locale, cât şi internaţionale, uşurând exportul produselor româneşti în tot mai multe ţări din lume.

Totuşi, deocamdată, mai sunt multe de făcut din partea guvernului până când legea nr. 321/2009 va avea efectul propus de legiuitori în stimularea agricultorilor români în concurenţa acerbă cu produsele importate în cantităţi mari, preferate încă de consumatori pentru preţ şi aspectul comercial, aceştia uitând de gust şi calitatea lor ecologică. Românul mai degrabă merge la supermarket, decât la piaţă, de unde se aprovizionează pe o săptămână pentru că găseşte tot ce doreşte în acelaşi sector, chiar dacă ştie că sporeşte profitul magazinelor multinaţionale, lăsându-l pe micul producător cu marfa nevândută, condamnându-l la pierdere cu toate că oferă consumatorilor produse curate şi gustoase, nu injectate cu chimicale care le menţin aspectul timp îndelungat, însă, totodată, acestea afectează serios sănătatea celor care le mănâncă.

Lasă un comentariu