LIMBAJUL TRUPULUI, MAI ELOCVENT DECÂT CEL VERBAL!


Categorie: Social
|
20-04-2017
Nr: 75
|
Autor: LUCREŢIA POP
|

Într-un studiu al dr. A. Mehrabian, citat de descopera.ro, se arată că în procesul nostru de comunicare cu cei din jur, doar 7% reprezintă limbajul verbal, la care se adaugă 38% comunicarea paraverbală (variații ale vocii, intonația, viteza cu care vorbim, pauzele). Cel mai mare procent, de 55%, îl reprezintă limbajul non-verbal, în principiu fiind vorba de limbajul trupului.

Pe de altă parte, psihologului Andra Tănăsescu susține că oamenii au tendința de a se concentra pe cuvinte, pe informațiile articulate pe care vor să le transmită, încât nu iau în considerare că anumite părți ale corpului lor îi contrazic.

„Această discrepanță majoră între ceea ce spune gura și ce transmite corpul s-a acutizat în epoca Facebook, deoarece oamenii și-au pierdut din antrenamentul comunicării față în față. Oamenii au uitat să transmită emoții reale, au uitat că în întreg procesul de comunicare corpul nostru ne confirmă sau ne infirmă cele transmise.

Îngrijorător este faptul că oamenii au uitat chiar și de importanța comunicării paraverbale. Mulți nu reușesc să își adapteze tonul vocii la contextul social, vorbesc mult prea lent sau, dimpotrivă, mult prea repede, prea tare sau prea încet.

Din cauza acestor inadvertențe, oamenii nu se mai înțeleg unii cu alții față în față, iar acest lucru poate duce la irascibilitate din partea ambelor părți sau chiar la certuri", afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Iată ce transmit câteva din pozițiile corpului:

Brațele încrucișate la piept - Atunci când persoana cu care vorbești își încrucișează brațele la piept înseamnă, de cele mai multe ori, că persoana caută la un nivel inconștient să se protejeze și folosește brațele pe post de scurt.

Modul în care își încrucișează brațele precum și momentul din discuție în care o face poate determina cauza pentru care cealaltă persoană adoptă această postură. Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii își încrucișează brațele la piept sunt nesiguranța sau neîncrederea în sine, reticență sau reținere în exprimarea emoțiilor, invadarea spațiului personal și nevoia de protejarea a acestuia, plictiseală sau ostilitate (atunci când brațul dominant este cel drept).

Mâinile în buzunare - Atunci când persoana cu care suntem în dialog își bagă mâinile în buzunare, poate fi un semn de nesiguranță ori un semn de rușine. În funcție de context și de modul în care este făcut acest gest, poate fi privit și ca un gest de disponibilitate sexuală, mâinile acționând ca niște indicatoare către organele sexuale.

Brațele deschise, relaxate - Atunci când observăm o persoană cu brațele relaxate, pe lângă corp, acesta este un semn că persoana se simte relaxată, confortabilă, fiind în majoritatea cazurilor un indicator al unei persoane calme și deschise. Îmbinată cu o postură dreaptă (spatele drept, pieptul în față, privirea ridicată), aceasta poate indica faptul că persoana este încrezătoare și sigură pe sine.

Picioarele strânse, lipite sau încrucișate - La fel ca și în cazul brațelor încrucișate, și în cazul picioarelor lipite, strânse sau încrucișate, persoana simte nevoia de a se proteja. Această protecție poate să fie un indicator al nesiguranței sau al neîncrederii în sine, al senzației de pierdere a controlul ori din teamă.

Picioarele întinse, încrucișate sau drepte - Atunci când observăm o persoană așezată, cu picioarele întinse și încrucișate, poate însemna că se simte nesigură și încearcă să mascheze acest lucru adoptând o poziție care pare relaxată. Dacă își ține picioarele întinse în față, dar fără să le încrucișeze, atunci persoana caută să își mărească spațiul pe care îl ocupă și astfel domină prin poziție și printr-o atitudune relaxată. În funcție de situație și context, această poziție poate fi într-adevăr și o dorință relaxare după o zi lungă, persoana în cauză căutând să se odihnească într-o poziție comodă, lejeră.

Picioarele relaxate, cu tălpile pe podea - În majoritatea cazurilor, acest tip de poziție o adoptă persoanele sigure, încrezătoare, optimiste și deschise. De asemenea, o persoană care stă în acest fel știe ce are de făcut, cum să o facă și este conștientă de propriile forțe și capacități. Cunoaște modul în care poate să acționeze și mai mereu reușește să găsească o soluție sau o cale pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval