Rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa EMMANUEL MARCON ŞI MARINE LE PEN, ÎN TURUL DOI

Distribuie pe:

Conform rezultatelor finale comunicate de Ministerul francez de Interne, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen sunt candidaţii care se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, urmat la mică distanţă de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %.

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (de centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, de extremă-stânga), cu 19,64%, şi socialistul Benoît Hamon (6,35% din voturi).

După aflarea rezultatelor, primul clasat, liberal-socialul Emmanuel Macron, a făcut un apel patrioţilor să îl sprijine în al doilea tur împotriva ameninţării reprezentate de naţionalişti: „Vreau să fiu preşedintele patrioţilor împotriva ameninţării reprezentate de naţionalişti. Într-un singur an, am schimbat faţa politicii franceze".

La rândul său, Marine Le Pen s-a autoproclamat „candidat al poporului" şi a promis să-i elibereze pe francezi de elitele arogante: „Mulţumesc alegătorilor patrioţi pentru rezultatul istoric şi promit că voi elibera poporul francez de elitele arogante".

Prezenţa la urne a fost una destul de ridicată, de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, iar al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui francez se va desfăşura duminică, 7 mai 2017.

Lasă un comentariu