Va creşte preţul gazului?!

Distribuie pe:

Majorarea preţului gazului pentru consumatorii casnici era prevăzută a se aplica începând cu 1 aprilie, însă s-a amânat. De ce? Nu s-a dat nicio explicaţie, nici de către ANRE, nici de la Guvern şi nici de către companiile din domeniu interesate de scumpirea gazului metan cu un procent cât mai mare. Nici Agenţia Naţională de Reglementare a preţului Energiei (ANRE) şi nici Guvernul nu au fost de acord cu procentul propus de companiile Romgaz, Petrom şi Gazprom care cereau o creştere a preţului cu mai multe zeci de procente. Şi astfel, aplicarea măsurii s-a amânat până în primăvară când consumul se reduce substanţial ca şi suma de pe factură. Cum şefii companiilor de distribuţie nu au încetat cu presiunile asupra ANRE, care a anunţat, iniţial, majorări de la 1 aprilie a preţului gazului metan pentru consumatorii casnici, eventual de la 1 mai, cum s-a transmis la Realitatea TV (cu 23%) sau 1 iunie.

Însă, se mizează pe faptul că urmează anotimpul călduros când consumul scade mult şi astfel oamenii vor accepta mai uşor noul preţ pe care îl vor simţi din greu la iarna următoare.

De fapt, gazul nu ar trebui să se mai scumpească ţinând cont de profitul mare înregistrat de companiile de distribuţie şi nu numai, dacă Guvernul şi Nicolae Havrilet ar spune Nu celor care ne vând la preţuri piperate propriul gaz românesc, mai scump decât cel din import. Însă, cum Guvernul de luni de zile are preocupări cu Ordonanţele de Urgenţă (exemplu O.U. nr. 13 şi 14) privind graţierea puşcăriaşilor, corupţilor care pe nedrept dorm trei într-un pat, în condiţii insalubre, aşa cum susţine senatorul Şerban Nicolae, care tună şi fulgeră împotriva procurorului general al ţării şi a ministrului justiţiei că nu grăbesc demersurile pentru ca Parlamentul să poată vota rapid legea graţierii, care de fapt este mai încâlcită decât Ordonanţa de Urgenţă nr. 13. Pentru Guvernul Grindeanu şi senatorul Şerban Nicolae nu contează preţul gazului, al produselor, mai ales al celor alimentare şi serviciilor care cresc continuu, că bolnavi sunt trataţi în spitale în condiţii mai rele decât puşcăriaşii, că lipsesc medicamentele pentru suferinzii de cancer, iar copiii mor din cauza că nu există vaccinuri, că ministrul Sănătăţii, când a fost întrebat de presă ce măsuri a luat, răspunsul a fost: „Pe mine mă întrebaţi!?"

Preţul gazului poate rămâne cel actual deoarece de la 1 aprilie piaţa gazelor naturale trebuia liberalizată pentru consumatorii casnici români. Deci, trebuia eliminat coşul reglementat şi astfel furnizorii aveau libertatea să achiziţioneze gazele de pe piaţa necontrolată (liberă), unde preţurile se negociază şi scad ca urmare a concurenţei dintre ofertanţi. Cum în România există doar trei mari ofertanţi: Romgaz, Petrom şi Gazprom, preţul se menţine la 72 de lei/MWh (acesta este preţul de referinţă prin care se plăteşte către stat suprataxa de 60%, stabilită încă din 2015, pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea care menţine preţul de 60 de lei/MWh). Astfel, odată cu liberalizarea şi eliminarea coşului reglementat (de 60 de lei/MWH) distribuitorii Romgaz şi Petrom normal ar putea reduce preţul gazului pentru consumatorii casnici până la 65 de lei/MWh, pentru a recâştiga clienţii pierduţi, atraşi de Gazprom, care până la începutul acestui an vindeau gazul mai ieftin, la 64-68 lei/MWh, decât distribuitorii români care îl vindeau la minim 72 de lei/MWh, preţ impus prin coşul fixat de stat (de referinţă la care plătesc 60% suprataxă la acelaşi stat, din 2015).

În concluzie, guvernul, prin ministerele de resort şi ANRE, poate menţine preţul actual al gazului pentru populaţie, care în iarna 2016-2017 (reîntoarsă săptămâna trecută) a plătit facturi foarte mari (se dă vina pe ger), de nesuportat, dacă avem în vedere veniturile obţinute de majoritatea românilor, mai ales pensionarii, sau să aplice o majorare suportabilă nu cu zeci de procente cum s-a anunţat la postul TV, Realitatea, de la 1 mai. Eliminarea suprataxei de 60% impusă de stat trebuia suspendată încă de anul trecut. Ea este menţinută de guvern pentru a nu pierde încasările estimate la 800 milioane de lei anual.

Dacă această taxă incorectă, să nu-i spunem ilegală, este eliminată, cum ar fi normal şi legal, gazul pentru consumatorii casnici nu ar trebui să se scumpească, chiar dacă furnizorii reclamă costuri suplimentare generate de importurile din iarna trecută, sigur creşterea profitului este mai importantă.

 

Lasă un comentariu