RELAȚIILE DE DURATĂ, EVITATE... DE FRICĂ!


Categorie: Social
|
17-05-2017
Nr: 93
|
Autor: LUCREȚIA POP
|

Psihologii atrag atenția că frica îi determină pe oameni să alegă satisfacțiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoțională. Tinerii, mai ales, consideră că, spre deosebire de o relație stabilă, o legătură fără obligații le poate oferi comoditate psihică.

Însă, psihologul Andra Tănăsescu, citat de descopera.ro, susține că sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, această stare fiind provocată, în realitate, de frică.

,,Oamenii trăiesc mult prea des și prea intens acest sentiment. Le este frică de eșec, de ridicol, de refuz, le este frică să nu fie înșelați, le este frică să nu fie răniți etc. Temerile pe care tinerii le experimentează au ca efect reacția de fugă, de evitare și de neimplicare. Acest lucru reprezintă una dintre explicațiile pentru care multor persoane le este pur și simplu greu să aibă o relație, alegând în locul acesteia fie să își găsească distracții ușoare și de moment, fie să își dedice timpul diferitelor activități, job-ului sau oricărui alt lucru cu care își pot ocupa cât mai mult timpul.

Chiar și atunci când depășesc aceste stări dăunătoare și se hotărăsc să se implice din nou într-o relație, oamenii se mai confruntă cu o altă problemă: proiecția. Un lucru de care nu toți sunt conștienți este faptul că, în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecții asupra persoanei respective. Fie proiectează asupra lor ce și-ar dori să fie acea persoană și pierd din vedere cine este cu adevărat, fie proiectează imaginea altei persoane din viața lor cu care consideră că seamănă și, automat, asociază persoana nou-venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calitățile și mai ales cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de apărare sponsorizat de frică, extrem de nociv pentru bunul mers al unei relații.

Oamenii au tendința să experimenteze toate aceste stări negative, crezând că ele vor conduce către fericire, dar evită exact calea veritabilă: iubirea. În realitate, proiecțiile, așteptările, fricile dor și ne îndepărtează de iubire. Iubirea nu doare. Din contră, iubirea vindecă și face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecție, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră și aduce împlinire și fericire. Iubirea crește și scoate ce este mai bun din oameni.

Temerile și fricile trebuie privite direct, nu trebuie lăsate nerezolvate. Atunci când ne este frică să ne implicăm, e indicat să ne observăm reacțiile sponsorizate de frică și să ne întrebăm dacă ne place de noi în felul acesta. Dacă răspunsul nostru va fi nu, atunci va trebui să spunem mai des da și să ne eliberăm de povara fricii", ne sfătuiește psihologul Anda Tănăsescu.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval