Fondatorul lanțului de magazine IKEA


Categorie: Economic
|
18-05-2017
Nr: 94
|
Autor: AUREL VÂGA
|

Moda second-hand este salvatoare pentru cei săraci. Însă nici miliardarii planetei nu ezită să facă economii. Sună ciudat ca o persoană care se „scaldă în bani" să achiziționeze îmbrăcăminte purtată și de alții, însă patronul IKEA se simte în largul său în hainele ieftine ale altora.

Astfel, Kamprad, care va împlini cât de curând 90 de ani, e renumit pentru stilul său de a-și gestiona finanțele, despre care spune că l-a ajutat să transforme IKEA într-o marcă de top la nivel mondial. „Nu cred că port ceva care să nu fi fost cumpărat de la o piață de vechituri. Vreau să dau un exemplu bun", a declarat Kamprad. Cu alte cuvinte, ceea ce unii ar putea califica drept o formă de zgârcenie extremă, pentru multimiliardarul suedez ar fi un gest de noblețe.

Presa suedeză plasează averea lui Kamprad la aproximativ 65,5 miliarde de euro. În 2006, Forbes îl plasa pe poziția a patra în rândul bogaților lumii. Nu este pentru prima oară când „ciudățeniile" patronului IKEA apar în presă. Preferă să meargă cu metroul la lucru, să apeleze la serviciile ieftine ale unor țări în curs de dezvoltare, iar mașina pe care o conduce este un Volvo vechi. Nu trebuie să surprindă, astfel, că deprinderile financiare ale lui Kamprad au ținut prima pagină a ziarelor ani la rând.

De exemplu, în 2008, acesta declara pentru un ziar suedez că o notă de plată de 22 de euro, pe când se afla în Olanda, i-a dat peste cap bugetul pentru tuns. Poate că de aceea își alege foarte atent țările în care se duce pentru a se tunde. „În mod normal, mă tund când sunt într-o țară în curs de dezvoltare. Ultima dată m-am tuns în Vietnam", a explicat Kamprad. În 1973, acesta a plecat din Suedia în Danemarca pentru a scăpa de taxele ridicate, înainte de a căuta taxe și mai reduse în Elveția. În concluzie, se poate spune că nici oamenii bogați nu scapă de obsesii.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval