PUBLIUS OVIDIU NASO

Distribuie pe:

Acesta a fost titlul conferinței propuse de președintele Asociației ,,Maris Dava" -Tg.-Mureș, prof. IOAN GÎJU, activitate extrem de interesantă ce avut loc la data de 18 mai 2017.

Datele biografice a marelui poet antic, locul nașterii sale, familia, prietenii, dușmanii, episoade de interes din viața lui ne-au fost prezentate în amănunt de prof. de istorie CIPRIAN FĂRCAȘ, cu toate explicațiile de rigoare. Bazat pe tehnica modernă, domnia sa și-a însoțit expunerea cu un montaj de film realizat la temă.

Doamna prof. ANGELA MACARIE, bibliotecară la secția Artă din cadrul Bibliotecii Județene Mureș, a făcut o analiză a operei marelui poet, scoțând în evidență faptul că Ovidiu a fost unul dintre cei mai mari poeți ai antichității, poezia sa fiind, pentru vremea respectivă, una foarte evoluată artistic, elegantă, expresivă, cu țintă precisă, cu mesaj, mobilizatoare, motiv pentru care genialitatea și succesul i-au adus laurii măririi, dar și motiv pentru calea exilului.

Extrem de bine documentată, dna prof. a pus accent pe acea parte a operei care ne interesează pe noi direct, TRISTELE și PONTICELE, două cărți care, pe lângă valoarea lor literară, ne oferă informații extrem de precise despre oameni, locuri, obiceiuri, organizare, evenimente, credințe, cultură, idei filozofice, personalități ale acelei vremi din antichitatea noastră. Citindu-i opera scrisă aici, unde a stat alături de ,,sciții săi cei bărboși și războinici" până la moarte, ne putem face o imagine reală despre lumea și gândirea strămoșilor noștri, gradul lor de cultură și de modul în care apreciau și înțelegeau ei lumea.

Domnul prof. ALEXANDRU CIUBÎCĂ ne-a prezentat cartea ,,Fals jurnal a lui Ovidiu la Tomis", autor Vintilă Horea. Cartea, scrisă după o documentare riguroasă, prezintă toată perioada pe care Ovidiu a petrecut-o la Tomis, cu tristețile și bucuriile poetului, modul cum s-a integrat în viața cetății, cum i-a văzut și i-a simțit el pe localnici, visele și speranțele sale oglindite în scrierile din acea perioadă etc.

Scriitorul, poetul CORNEL SÂMPĂLEAN ne-a prezentat un capitol foarte valoros și bine documentat din opera sa, în care face și el referire la viața și opera lui Ovidiu.

În final, subsemnatul am citit un eseu la temă.

Menționez că modul în care dl prof. IOAN GÎJU conduce activitățile asociației pe care o patronează, lectorii pe care ni-i propune, temele alese fac din timpul petrecut aici o modalitate plăcută de a ne informa asupra istoriei noastre, pe care tot mai puțini o apreciază și o îndrăgesc acum.

 

Lasă un comentariu