România are o nouă specie de... cuc!

Distribuie pe:

Societatea Ornitologică din România anunță că s-a descoperit o nouă specie de cuc în țara noastră - cucul pestriț, care a fost văzută pentru prima oară pe 6 mai 2017 de un turist german - Rolf Nessing.

„De Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, ne face plăcere să vă anunțăm că România are o nouă specie de cuc în faună. Vorbim despre cucul pestriț (clamator glandarius).

Luni, 8 mai 2017, am fost pe teren, la Gura Dobrogei, pentru a vedea specia (...). Inițial, am auzit pasărea de la distanță, dar am crezut că este chemătoarea colegilor (sunetul folosit de colegi pentru a stimula pasărea). După reunirea grupului și clarificarea situației, ne-am întors unde auzisem cântecul și, după aproximativ 5 minute, pasărea a fost regăsită.

Cucul pestriț este o pasăre specifică zonei mediteraneene și preferă zonele deschise, cu tufișuri și pâlcuri de vegetație. Parazitează mai ales cuiburile de coțofană, cărora masculii le distrag atenția, în timp ce femela își depune ouăle în cuibul lor.

Pasărea este mai mare decât cucul pe care îl știm cu toții, atinge 39 de centimetri în lungime și are un moț care îl evidențiază clar. Sunetul pe care îl emite seamănă foarte bine cu sunetul emis de un juvenil de ciocănitoare, nu cu clasicul cu-cu", precizează Societatea Ornitologică din România, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu