Ispasul la Chețani: Adevărat s-au înălțat!

Distribuie pe:

La 40 de zile de Sfânta Înviere, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos și face acest lucru de prin anul 330. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălțării Domnului este și ziua pomenirii eroilor neamului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească. În popor, sărbătorii i se mai zice „Ispas", după numele ciobanului, martor discret al Înălțării.

Pentru locuitorii comunei Chețani - sub auspiciile primarului Emil Florin Mocan - sărbătoarea prinde contur de tradiție, mai ales că, în anul acesta, a fost marcată în trei din satele comunei: Grindeni, Hădăreni și Chețani. Invitați speciali au fost cadre militare din garnizoana Târgu-Mureș și de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu". Nu puteau lipsi elevii, coordonați de inimoasa directoare a Școlii Gimnaziale, Camelia Puiac, precum și slujba de pomenire, slujită de preot Vasile Macarie. Vremea n-a ținut cu organizatorii, dar, în ciuda condițiilor meteo, s-au ținut, cum se cuvine, scurte alocuțiuni și elevii au cântat și recitat evocând eroii. Ca moment inedit, consemnăm premierea a două familii, respectiv Simion și Valeria Paleoca și Anastasie și Lucreția Găbudean cărora primarul le-a înmânat o diplomă, mici atenții și suma de cinci sute de lei, cu prilejul sărbătoririi a cincizeci de ani de căsnicie.

Chețanii au plătit un greu tribut de sânge, în ambele Războaie Mondiale, numai pe plăcile comemorative din cele trei sate fiind trecuți peste șaptezeci de eroi. De bună seamă că nu sunt toți pomeniți. Tuturor, recunoștință! Din convorbirea cu primarul Emil Florin Mocan am reținut că astfel de manifestări sunt necesare, prin potențialul educativ și cultivarea patriotismului național. Dar, primarul consideră că adevărata prețuire, ce o pot aduce înaintașilor eroi, este strădania de a asigura un trai decent, civilizat și în plenare condiții pentru toți urmașii acestora. De aceea, edilul este concentrat asupra celor trei proiecte pentru care așteaptă și finanțare de la bugetul național, respectiv introducerea apei în Grindeni, terminarea școlii la Chețani și asfaltarea a 7,5 km străzi comunale, în comuna Chețani. Acestea toate, precum și finalizarea lucrărilor la Stația de epurare a apelor ori Parcul Industrial pot crea condiții omenești de trai. Este și acesta un mod de a potența și motiva sacrificiul înaintașilor eroi.

Lasă un comentariu