Probleme feminine (II)

Distribuie pe:

Hemoragiile de origine terapeutică se pot observa la orice vârstă, dar în mod special, în perioada de menopauză, sau în cazurile de existență, prin inserție, a unui dispozitiv intrauterin (sterilet) care nu a fost scos din cavitatea uterină la intervalul bine stabilit de medic și astfel se produce un proces inflamator utero-anexial, iar manifestarea clinică o reprezintă metroragia, uneori abundentă. Dacă nu se efectuează un examen local cu valvele, prin imaginea RMN se poate face o confuzie cu un proces tumoral neoplazic.

Displaziile cervicale sunt considerate leziuni precanceroase, fiind preludiul unui cancer incipient care, ulterior, devine un cancer invaziv al colului uterin. De pildă, un sterilet poate induce și el o displazie ușoară, care va dispărea după ablația dispozitivului intrauterin.

Endometrioza este definită ca prezența unui țesut identic cu endometrul uterin, și care se poate localiza în trompe, ovar, sau cu localizare extragenitală - rect, vezica urinară, intestine, apendice, colon, uneori în ganglionii limfatici regionali, perete abdominal, pleură, plămân.

Perimenopauza - sângerarea uterină anormală este o problemă clinică frecventă, fiind responsabilă pentru 70% din vizitele la ginecolog la femeile în peri - și postmenopauză. Cu vârsta, riscul de formațiuni proliferative benigne sau maligne crește.

Sângerarea după menopauză are, de obicei, originea în boli benigne (necanceroase). Cele mai multe cazuri rezultă din atrofierea endometrului sau a vaginului. Polipii endometriali benigni pot cauza, de asemenea, sângerarea la această populație. Dintre neoplasme (cancere) - în special carcinomul endometrial - se găsesc mai frecvent la această grupă de vârstă, la fel și în cazul cancerului trompelor uterine, pot apărea ca sângerare uterină. La fel, poate fi și o sângerare din rect, vagin sau uretră și este deosebit de importantă determinarea originii sângerării. Polipii endometriali sunt de obicei asimptomatici, dar pot cauza metroragie. Dar și acești polipi au capacitatea de malignizare în 1% din cazuri. Însă cancerul de col uterin se poate prezenta ca masă polipoidală și poate mima aceste leziuni benigne. În consecință, cei mai mulți medici recomandă îndepărtarea și evaluarea histologică a tuturor polipilor. O altă cauză a sângerărilor uterine o reprezintă malformațiile arteriovenoase care, înainte, se rezolvau prin histerectomii (îndepărtarea uterului pe cale chirurgicală), iar la ora actuală se efectuează manopere mai puțin invazive, prin embolizarea arterială. În fine, o endometrită cronică netratată poate determina sângerări uterine.

La fel, cancerul de col uterin, în unele cazuri, în formele de debut, incipiente, este asimptomatic, reprezentat doar prin sângerări vaginale intermitente după actul sexual sau la efectuarea toaletei. Pe măsură ce tumora crește, sângerările devin mai frecvente și în cantitate mai mare, uneori putând lua aspectul unei hemoragii masive ce determină internarea de urgență. Pe măsură ce tumora invadează trompele uterine, se vor înregistra simptome determinate de compresia organelor din jur (de exemplu, edeme la membrele inferioare (umflarea picioarelor) și dureri în coloana lombară.

Cancerul vulvar invaziv - este o boală a femeilor vârstnice. Incidența acestei tumori maligne are tendința să crească în ultimul timp, iar ca simptome inițiale sunt: durerea, sângerarea. Unele femei pot fi jenate sau să nu recunoască semnificația simptomelor, iar aceste simptome, relativ minore în faza incipientă, contribuie la întârzierea diagnosticului. În plus, clinicienii pot și ei să greșească recomandând tot felul de tratamente medicale, fără să se efectueze o biopsie, care este relevantă în punerea diagnosticului pozitiv.

Cancerul vaginal - cel mai frecvent simptom este sângerarea.

Cancerul endometrial - vârsta medie de diagnostic este în jurul vârstei de 60 de ani; se manifestă prin sângerări anormale.

Cancerul ovarian reprezintă principala cauză pentru un mare număr de decese și reprezintă una din cele mai grave patologii ginecologice actuale, mai sever, poate, decât toate cazurile gineco-oncologice combinate. Menopauza întârziată și ciclul menstrual instalat precoce sunt asociate cu un risc crescut de cancer ovarian.

Rolul generalistului este să trimită la medicul ginecolog orice caz de sângerare apărută în postmenopauză.

 

Lasă un comentariu