POSIBILĂ ÎNCHIDERE A „CASEI IANCULUI"!

Distribuie pe:

Un adevăr jenant, rușinos, dar care este pe cale să se producă acum când vom sărbători cât de curând 100 de ani de când neamul românesc s-a reașezat în granițele sale, urmând granițele limbii române, iar Avram Iancu, jetfelnicul nostru erou, a fost cel care a aruncat mai înainte sămânța cea dătătoare de speranță și putere pentru a putea răzbi până la acest unic și înălțător moment întâmplat atunci.

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" își desfășoară activitatea în „Casa Iancului", acolo unde este amenajat și un muzeu cu documente și obiecte ce urmăresc, în desfășurare, viața zbuciumată, plină de drag pentru neam și țară a Iancului. În aceeași clădire domiciliază un chiriaș, căruia i s-au oferit deja alte 3 locații, dar a refuzat să se mute de fiecare dată. Acesta ocupă un spațiu în care am putea organiza și alte activități specifice pentru o societate cultural-patriotică ca a noastră ori pentru alte asociații, ligi, organizații, societăți ca: ,,Maris Dava", ,,Al. Papiu Ilarian", Liga Scriitorilor Români etc, care nu au sedii și care plătesc de fiecare dată o anumită sumă, numai ele știind de unde, pentru locațiile în care să își desfășoară activitățile.

„Casa Iancului" este în administrarea Primăriei care e propietar, iar pentru folosința ei noi plătim în fiecare lună o chirie de 185 lei, la care se adaugă plata apei, a curentului, a gazului metan consumat, totalul sumei ridicându-se lunar la cca 400 lei.

Până acum ne-am căciulit mereu pentru a primi diferite sume de la unii sponsori, care ne-au susținut pe anumite perioade scurte de timp și cărora le mulțumim, ele nefiind însă suficiente pentru plata datoriilor și au trebuit a fi completate din propriul meu venit. Acum nu mai găsim sponsori, cu toate că am apelat la cele mai ,,înstărite" firme românești din județ, care ne-au refuzat însă, invocând diverse motive, spre rușinea lor. Nemaiplătindu-ne chiria și utilitățile cu siguranță că vom fi evacuați, ne vom înceta activitățile săptămânale, partea muzeistică se va închide, iar în final, pentru societatea românească târgumureșeană, și nu numai, acest fapt va fi o adevărată rușine. Nu ne dorim acest lucru, dar așa se va întâmpla.

Nu ne-am plâns până acum, am făcut cum am putut pentru a putea menține pe linia de plutire SINGURA SOCIETATE CULTURAL-PATRIOTICĂ DIN JUDEȚ CU O BOGATĂ ACTIVITATE SĂPTĂMÂNALĂ, dar de acum înainte nu mai avem mijloacele financiare necesare pentru a ne susține. S-a dorit de mult timp dispariția noastră (casa a fost incendiată de două ori). Cochiriașul, de naționalitate maghiară, deși are o sentință definitivă de evacuare nu vrea să părăsească locuința, (locația fiind clasificată ca monument istoric de interes național nici n-ar trebui să fie locuită), întregul consum de apă al locației a fost trecut în sarcina noastră, deși noi abia consumăm câțiva litri lunar. Am fost chiar acționați în tribunal pentru refuzul plății apei consumate, am înlocuit scocurile și o parte din țigle pe cheltuiala membrilor societății, dar de-acum înainte chiar nu se mai poate. Este extrem de neplăcut ca anul 2018 să ne găsească fără singura casă comemorativă din țară funcțională a Avrămuțului nostru iubit.

Am solicitat apariția acestui articol pentru a vă relata situația dramatică în care ne găsim și căreia, de atâția ani nu îi putem găsi o rezolvare, cu toate demersurile făcute la conducerea Primăriei târgumureșene. Se vor găsi, poate, printre cititorii ziarului, oameni care să ne ofere o soluție salvatoare.

Rugăm să fim contactați la sediul societății noastre din Tg.-Mureș, str. Avram Iancu nr. 23.

Lasă un comentariu