GALA PREMIILOR UZPR Mariana Cristescu - Marele premiu pentru presă scrisă 2016

Distribuie pe:

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a premiat marți, 20 iunie, în cadrul Galei Premiilor UZPR, cele mai bune materiale jurnalistice (presă scrisă, presă on-line, carte de specialitate, radio și televiziune) publicate sau difuzate în 2016.

În calitate de coproducător al evenimentului organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, TVR a găzduit ediția 2017 a Galei în Studioul 2. Evenimentul a fost prezentat de vedeta TVR Irina Păcurariu, iar tema ediției din acest an a fost „Prezentul în spațiul public".

Evenimentul, prezentat de Irina Păcurariu, va fi difuzat duminică, 25 iunie, la TVR 3, de la ora 16:00.

Raport privind jurizarea Premiilor pentru presa scrisă - Gala UZPR 2017

Compus din Dan Lupescu, Ovidiu Ghidirmic și Romulus Turbatu -, juriul pentru stabilirea câștigătorilor premiilor pentru domeniul presei scrise (articole publicate în cursul anului 2016), care vor fi înmânate în cadrul Galei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, vă aduce la cunoștință detaliile cele mai semnificative:

1. Pe masa deliberării juriului au ajuns șapte grupaje, neînsoțite de fișa de înscriere în concurs (păstrată, bănuim, la secretariatul tehnic al UZPR) -, motiv pentru care, în afara numelui autorilor și a deducerii, din articolele respective, a zonei geografice, nu am avut acces la niciun alt amănunt, uneori nici măcar la denumirea publicației/ ziarului, ceea ce, credem, a reprezentat un avantaj pentru comisia de jurizare, ferită astfel de… bruiaje colaterale;

2. Grupajul cel mai substanțial și cel mai valoros, expresiv, într-o diversitate de genuri publicistice încântătoare ne-a parvenit de la doamna MARIANA CRISTESCU, șefa secției Cultură de la cotidianul „Cuvântul liber" din Târgu-Mureș, municipiul capitală a județului transilvan Mureș. Cele 19 articole, cu virtuți analitice și de sinteză incontestabile, denotă, înainte de toate, știința și arta de a crea titluri concise, ce captivează instantaneu atenția cititorului, deschid imediat zări de așteptare înfrigurată a… poveștii și gâlgâie de sensuri multiple. Iată câteva mostre: Dorita Re-Unire (chit că demonstrația se întemeiază pe un ideal inocent-utopic, în contextul internațional actual), Viața ca o tablă de șah, Honor et Patria, Icoane din Țara de Fagi, Dansați sau… ești cu mă-ta?, Lustragiii. Fals dicționar explicativ, Cine (nu) se teme de Avram Iancu. Din tableta de escortă/medalion/portret, semnată de Ileana Sandu, împărtășim, pe deplin aserțiunile și judecățile de valoare conform cărora: a. Mariana Cristescu este omul lucrului temeinic făcut, bine documentat, bine argumentat și dus până la capăt, în texte cu largi deschideri către marile fenomene de cultură și spiritualitate universală; b. amplă varietate de subiecte, de unde diversitatea modurilor și formulelor de abordare; c. Mariana Cristescu pledează pentru forța pozitivă a inimii luptătoare din noi (…), invitându-ne să medităm la efervescența creației, la calmul valorii, la ființa cântătoare ce sălășluiește în noi, la divinitate și la echilibrul universului; d. Gazetar de școală veche, cu o vastă experiență în branșă (s.n. la radio și în presa scrisă), dublată de o solidă biografie profesională, autoarea se mișcă lejer și firesc în domenii dintre cele mai diverse, de la genurile gazetărești (reportaj, anchetă, foileton, comentariu, interviu) la eseuri de critică literară, muzicală, de teatru și film, pictură, sculptură și arhitectură, politică și geopolitică…

Juriul propune ca pe diplomele de conferire să fie înscrise următoarele motivații:

Marele Premiu al UZPR pentru presă scrisă pe anul 2016, Doamnei MARIANA CRISTESCU, devotat discipol și continuator al celebrului Iosif Sava, șefa Secției Cultură de la cotidianul „Cuvântul liber" din Tg.-Mureș, cea mai Bărbată - ca mentalitate, atitudine și stil - dintre jurnaliștii români din zorii mileniului al III-lea, spirit înalt, de amplă respirație patriotică și altitudine intelectuală, care ne propune, din inima Transilvaniei, modelul normalității și Insulei de Dumnezeire, într-o Europă și lume bântuită de tensiuni, conflicte, războaie fără sfârșit, dar și luminată de speranțe tainice.

Premiul pentru Editorial în presa scrisă:

Domnului DRAGOȘ BAKO (Tribuna din Sibiu), pentru concizia exemplară, stilul sprințar, uneori contondent, încununat de valențe tonice, reconfortante și acuratețea față de Limba Română, cu care susține rubrica Editorialul zilei, sub titluri precum: Telenovele cu îngrijorați, Să cânte muzica, să curgă premierii, A fost odată o Românie unită.

Premiul pentru Articole de analiză în presa scrisă:

Domnului DUMITRU ȚIMERMAN - Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare, pentru comentariul Vrem o țară ca afară!, scris cu zâmbetul pe buze, lumină în suflet, deschidere senină spre comunicare, comuniune, bună voire, ca și pentru articolul de atitudine pe o temă de interes național:

E nevoie de un nou sistem de învățământ diferențiat?!.

Premiul pentru Portret în presa scrisă:

Domnului ADRIAN CRÂNGANU - hebdomadarul Caraș-Severinul în 7 zile -, pentru febrilitatea cu care a redactat portretul unui iconoclast/rebel, vag trufaș, intitulat Impostoria, care debutează într-un insolit stil șuetă, țepos pe alocuri, atingând, în partea a doua, orizonturile maliției argheziene, probând coerență, cursivitate și o bună stăpânire a expresivității Limbii Române.

Premiul pentru Articole de atitudine civică în presa scrisă:

Domnului COSMIN PURIȘ - cotidianul FĂCLIA de Cluj - pentru grupajul articolelor Numele reginei zborului românesc, Smaranda Brăescu, interzis în Cimitirul central din Cluj-Napoca, O misiune deloc ușoară: conservarea și protejarea identității naționale, respectiv, Golul dintre tribune…, scrise corect, într-o tonalitate molcomă, notarială, dincolo de care transpar accente polemice, ruperi de ritm și un anume nerv publicistic, ținut sub obroc.

Mențiune:

Domnului VALENTIN NICOLIȚOIU - Revista AutoExpert -, pentru incitantul articol Femeile la volan (acompaniat de două fotografii cu aură de profesionalism irefragabil), sinteză nonșalantă pe o temă majoră, în care autorul izbutește să survoleze stilul prea sobru, tehnicist, sufocat de cifre, statistici și procente, îmblânzit cu mireasmă de femeie, aflată, parcă, în căutare de feromoni.

Lasă un comentariu