Folosirea animalelor în spectacolele de circ va fi interzisă!

Distribuie pe:

Săptămâna trecută (vineri, 14 iulie 2017), președintele României a promulgat Legea nr. 171/2017 pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, prin care folosirea animalelor la spectacolele de circ va fi interzisă, cu mici excepții.

„Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate (animalele care au coloană vertebrală), indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

Folosirea în spectacole a acestor animale va fi pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă".

Fac excepție caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore (care se hrănesc cu semințe) și animalele folosite în delfinarii și acvarii. Caii, câinii și animalele de rentă (bibilici, rațe, gâște, iepuri, chinchile) pot participa la concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil, organizate și autorizate conform legii", prevede actul normativ.

Animalele pe care le dețin în prezent instituțiile publice sau private vor trebui relocate „în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice", într-o perioadă de 18 luni de la intrarea în vigoare a noii legi. Relocarea se va face conform unor planuri adoptate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Între timp, animalele vor putea fi folosite în scop publicitar, numai dacă sănătatea și bunăstarea lor nu este pusă în pericol.

Legea nr. 171/2017 va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu