Cine sprijină fermierii în accesarea fondurilor europene?

Distribuie pe:

România a pierdut trei miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri structurale și de coeziune, bani gratuiți pe care Uniunea Europeană i-a alocat țării noastre pentru fondurile aferente perioadei 2007-2013. Autoritățile române nu au învățat nimic din acest eșec, iar cauzele pentru slaba absorbție din perioada 2007-2013 se găsesc și după 10 ani, datorită unei deficitare coordonări a autorităților de management (AM-uri) responsabile cu gestionarea fondurilor europene și a altor obstacole administrative și legislative. Pentru reducerea decalajului economic față de celelalte state europene, România trebuie să folosească fiecare euro din fondurile europene. În loc să găsească soluții viabile pentru atragerea acestor fonduri, vremelnicii guvernanți amenință cu mărirea taxelor și creșterea presiunii pe investitorii privați și mediul de afaceri sau cu confiscarea fondurilor depuse de români la Pilonul II de pensii.

Pentru o corectă informare a fermierilor mureșeni, am purtat o discuție cu ing. Cristina Cojocaru - director la S.C APICOLA SRL, apicultorii mureșeni fiind printre cei mai interesați întreprinzători în accesarea acestor fonduri nerambursabile prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" pentru o perioadă de maximum trei/ cinci ani. Valoarea sprijinului pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 S.O. este de 50.000 de euro și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O și 29.000 S.O. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare; 25 la sută din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani și cinci ani pentru exploatațiile pomicole, de la încheierea contractului de finanțare.

Pentru submăsura 6.3 - Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul financiar este de 15.000 de euro, cu scopul de sprijinire și îmbunătățire a performanțelor economice a tuturor exploatațiilor agricole și facilitarea restructurării și a orientării spre piață precum și a diversificării activităților agricole. Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie fermieri care au drept de proprietate și/ sau drept de folosință pentru o exploatație agricolă care intră în categoria de fermă mică, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; să fie persoane juridice române, să acționeze în nume propriu; să aibă vârsta de cel puțin 18 ani împliniți la data depunerii Cererii de finanțare; să aibă studii minime 8 clase; să se încadreze într-una din formele de organizare: persoană fizică înregistrată și autorizată; societate cu răspundere limitată sau asociat unic/majoritar. Exploatația agricolă trebuie să îndeplinească următoarele condiții: are o dimensiune economică între 4000-11999 S.O. (77-230 familii de albine) este înregistrată ca micro întreprindere/ întreprindere mică; este înregistrată de solicitant, în nume propriu sau sub formă de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului prin intermediul Submăsurii 6.3, în registrul Unic de Identificare - APIA și sau în Registrul Național al Exploatațiilor - ANSVA, precum și la primărie, în Registrul Agricol.

Toate bune și frumoase, dar cine îl ajută pe fermier să-și întocmească documentația cu criteriile de selecție? Este adevărat că pe site-ul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale www.afir.ro, găsești toate informațiile necesare, bineînțeles, dacă dispui de calculator și te pricepi să lucrezi la acest instrument.

Lasă un comentariu