Companiile din sectorul energetic, campioane la profituri

Distribuie pe:

„Consumul național de energie electrică, gaze naturale și combustibil a crescut în prima jumătate a anului, iar evoluția se observă atât în rezultatele companiilor de profil, cât și în avansul economiei." În primul semestru din 2017, economia României a crescut cu 5,9, creștere care ne situează pe primele locuri în Uniunea Europeană. Creșterea PIB-ului a fost susținută, în principal, de sporirea consumului de mărfuri aduse din importuri, nu pe seama producției interne de bunuri. Acest fapt a condus la creșterea deficitului (în primele cinci luni din acest an datoria publică a crescut cu 15 miliarde de lei), deoarece companiile și băncile străine trimit profitul la centralele mamă contribuind la creșterea PIB-ului din țările respective.

Iată ce profituri au obținut în prima jumătate a anului curent companiile din sectorul energetic, care fiind nemulțumite de câștiguri au majorat de câteva ori prețurile. Fruntașe la acest capitol sunt companiile din sectorul energetic, în frunte cu „OMV Petrom, care în prima jumătate a anului a înregistrat un profit de 1,22 miliarde lei; transportatorul de gaze naturale Transgaz - 400,4 milioane lei; Nuclearelectrica - 133,7 milioane lei; Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International a înregistrat un minus de 7 milioane dolari față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania a exportat, însă, produse în cantitate de peste 1,1 milioane tone, cantitate similară cu cea din anul trecut, care pune Rompetrol pe primul loc între exportatorii de produse petroliere și al treilea exportator după valoare la nivel național."

Referindu-se la succesul firmei, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, susține că rezultatele bune ale companiei „se datorează vânzărilor consolidate care au urcat cu peste 25%, până la 9,26 miliarde lei, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate de la țiței și de creșterea vânzărilor la toate produsele."

Nuclearelectrica a obținut un profit mai mare de 76 de ori față de rezultatul din primul semestru din 2016, dar și prin faptul că s-a produs cu 5,5% mai multă energie electrică decât în anul trecut, în condițiile unei opriri programate mai reduse a unităților de la Cernavodă, dar și din veniturile obținute din vânzarea energiei, care sunt mai mari cu 20,2%, evoluție susținută de prețul mediu efectiv cu 12,8% mai mare decât anul trecut. Compania Transgaz a înregistrat o cifră de afaceri cu 26,1 mai mare însumând 1.02 miliarde lei, din care 0,9 milioane lei din activitatea de exploatare.

În concluzie, companiilor din sectorul energetic le merge bine, le cresc vânzările și profitul, mai ales pe seama majorării prețurilor pentru consumatorii casnici, nu prin creșterea consumului de energie în sectoarele de producție.

Lasă un comentariu