POPORUL, CARPAȚII ȘI... EMINESCU

Distribuie pe:

* Patriarhul Cristea, despre Luceafărul poeziei românești: “Liniștea și libertatea vieții de la țară, frumusețea dealurilor - pe care le-a cântat în versurile sale, - singurătatea pădurilor și, în general, contactul direct cu natura au avut o influență adâncă și permanentă asupra lui Eminescu și, de timpuriu, au dezvoltat în el adâncimea cugetării și înălțimea zborului minții, amândouă atât de prezente în minunatele sale poezii. Trăind în sânul și singurătatea naturii, iubind singurătatea, nu s-a putut sustrage de sub influența acesteia; așa s-a dezvoltat una din trăsăturile sale esențiale ale ființei lui: sensibilitatea față de frumusețile naturii care, în toiul suferințelor de mai târziu, i-a adus multe mângâieri. În poeziile sale găsim cele mai frumoase descrieri ale naturii. Ele ni-l înfățișează pe Eminescu ca pe un adânc observator al naturii. Încă din copilărie, a legat prietenie cu codrul și numai aici s-a simțit cu adevărat bine. Mai târziu, nemulțumit de lume și de propria lui viață, va suspina cu nostalgie după acele vremuri, în care a fost atât de fericit, în mijlocul naturii prietenoase”.

***

* “Noi, românii de dincoace de Carpați, neavând aproape deloc domni feudali, am prețuit dintotdeauna poporul și am simțit cu el, pentru că am fost și suntem ieșiți din sânul lui, din opincă. De aici provin întâietatea și superioritatea sentimentelor noastre naționale și democratice față de românii din alte părți. Noi ne-am nutrit viața noastră sufletească direct din izvorul cel mai natural, mai curat - de la popor”.

***

* “Puterea suverană purcede de la Dumnezeu, rezidă din poporul român, care pentru aceea are dreptul a numi pe capul statului. Acesta are a se numi domn... căci domn e tot cetățeanul... domn e și capul țărei... tot românul e liber, tot românul e un nobil, tot românul e un domn”. (Textul aparține lui Ion Heliade Rădulescu și constituie motto-ul cărții lui Miron Cristea “Proverbe, maxime, asemănări și idiotisme colectate din graiul românilor din Transilvania și Ungaria”).

Autor de cugetări

** - “Să-ți fie frică de Dumnezeu și de cel ce nu se teme de El”.

** - “Când se trudește săracul, Dumnezeu îi umple sacul”.

** - “Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”.

** - “Raiul nu e pentru cei ce-l poftesc, ci pentru cei ce-l amiruie (câștigă)”.

** - “Binele de rău te scapă, de l-ai arunca și-n apă”.

** - “Cel ce-ntraltă lege sare, nici un Dumnezeu nu are”.

** - “Fiecare pentru sine, Dumnezeu pentru toți”.

Lasă un comentariu