“PREMIANȚI” ÎN EUROPA, “CORIGENȚI” ÎN ROMÂNIA


Categorie: Editorial
|
21-06-2019
Nr: 116 (7.577)
|
Autor: ILEANA SANDU
|

Din păcate, moțiunea de cenzură a căzut. Nu că s-ar fi așteptat cineva să treacă, dar “românii” (populația, reamintim, fiind împărțită, potrivit dlui Iohannis, în “români” și “pesediști”) ar fi meritat să guste măcar un pic din binefacerile struțo-cămilei ce urma să preia hățurile puterii și să ne conducă spre cele mai înalte culmi de civilizație și progres. În spiritul legilor fizicii din Cacova (Mărginimea Sibiului), rezultă, cum ar veni, că “românii” “au câștigat” alegerile europarlamentare și “au pierdut” moțiunea, iar “pesesiștii” “au pierdut” europarlamentarele, dar “au câștigat” moțiunea. Prin urmare, dat fiind acest echilibru precar, așa cum, după 26 mai, “românii” le-au cerut “pesediștilor” aflați în diverse funcții din administrație să-și dea demisiile de onoare (avem exemple și pe plan local, ce jenant!), acum, “pesediștii” ar trebui să facă la fel cu “românii” de prin consiliile județene, căci aceștia “au pierdut” moțiunea. Din îmbârligătura asta numai legile fizicii din Cacova (Mărginimea Sibiului) ne mai scot. “Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a întrebat premierul (mult hulita “Veo”, potrivit limbiștilor de serviciu) la finalul sesiunii de înjurături (că dezbateri nu le putem zice). Păi, cum s-o guverneze, doamnă dragă? Cu “muie PSD”, ce-i așa de greu de înțeles?

Bine că și “premianții” de la europarlamentare și “corigenți” la moțiune au tăcut chitic: de unde până mai ieri-alaltăieri făceau, și dregeau, și promiteau praful de pe tobă, și cioara de pe gard, și vrabia din zbor, acum stau pitiți prin cotloane, refuză “să iasă la declarații”. Singurul care a prins a grăi este dl Iohannis însuși, care solicită adoptarea, de urgență, a unei legi care să reglementeze votul în diaspora, deși soluția ar fi simplă și funcționează în mai multe state de drept: diasporenii, dacă nu mai pot de grija țării, vin frumușel la domiciliu și votează în cabinele și cu ștampilele din circumscripțiile la care sunt arondați. Sau, și mai bine, se întorc acasă de tot, că pe listele ANOFM sunt zeci de mii de locuri de muncă vacante.

...Totuși, din această nouă cacealma, bună de prostit electoratul, tot am reținut și am învățat câte ceva, pe ici, pe colea.

Am reținut, de exemplu, mărețul Acord Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, semnat la Cotroceni, de către dl Iohannis, pe post de sărbătorit (la adăugarea a încă unui trandafir în buchetul vieții), și dnii Orban, Barna, Ponta și Tomac, pe post de reprezentanți ai națiunii. Un text mai searbăd, mai sec și mai găunos, dragi tovarăși și pretini, nici scribălăii lui nea Nicu nu puteau produce. Ideea principală este că “parcursul european al României” va fi dictat, în continuare, de la Bruxelles și urmat fără cârtire: “Noi, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept (...) În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective (...): revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO. Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene. De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români. (Normal: vin alegerile și diaspora are nevoie de cât mai multe ștampile, iar serviciile să vegheze să nu pice internetul - n-n.) (...) Ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european” etc., etc.

Obediență, slugărnicie, spinări încovoiate: Bruxelles-ul ordonă, România execută. Să nu uităm, totuși, că toate  “avizele”, “rapoartele” și “recomandările” comitetelor și comițiilor menționate sunt consultative, nicidecum obligatorii. Chestiune pe care le-a reamintit-o celor de la Bruxelles premierul Poloniei, când Varșovia a fost aspru criticată pentru reforma în justiție: “Polonia este o țară mândră. Vă rog să nu ne dați lecții despre astfel de lucruri. Știm foarte bine cum să ne guvernăm instituțiile. Fiecare stat al Uniunii Europene are dreptul să-și adapteze sistemul judiciar la propriile tradiții”, a spus Mateusz Morawiecki (sursa-newstandard.news).

Notăm, în context, atitudinea tranșantă, de toată lauda, a președintelui Tribunalului Timiș, dna judecător Adriana Stoicescu, într-un comentariu postat pe pagina sa de facebook: “Transformarea dosarului penal în armă electorală a fost cea mai cruntă palmă dată justiției, la care am achiesat tăcuți. Sub oblăduirea marilor puteri, care nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă ce se întâmplă, am contribuit la batjocorirea ideii de dreptate. Aruncarea în derizoriu a regulilor, sacrificarea legii în favoarea drepturilor infractorilor, permanenta ridiculizare a oamenilor legii, culminând cu apatia care ne cuprinde deja când aflăm că a mai fost unul ucis, vor dinamita în curând ultima urmă de respect față de justiție. Niciun pact pe care îl încheiați, preocupați și îngrijorați pentru independența noastră, dar atât de zâmbitori, nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele unei pseudo dreptăți (...). Niciun pact nu va alunga impresia de țară bananieră în care orice este posibil, în numele unei cruciade împotriva fărădelegii altora, nicicând a noastră sau a celor din barca noastră. Nicio strângere de mână între aliații de azi, adversarii de ieri, nu va anula condamnările judecătorilor pentru soluții pronunțate, care nu au fost pe placul unor vremelnice căpetenii și nici nu va face uitat plânsul tăcut al unui judecător european, umilit și transformat în țintă de foștii săi studenți”. Doamnă, atenție: din străfundurile prăfuite ale vreunui sertar, s-ar putea să vi se extragă un mic denunț penal, lăsat la dospit cine știe de când...

Cât despre “aliații de azi, adversarii de ieri”, din poza de familie a semnatarilor pactului, reținem, cu scârba de rigoare, imaginea unui... munte de “verticalitate și demnitate”, strângând (ca să nu zicem lingând), cu capul plecat și cu un zâmbet lătăreț, mâna (dlui Iohannis) care l-a pălmuit, pe vremea când era “penal”. Ne referim la dl Ponta, ca să nu fie vreun dubiu.

Tot în preajma și cu ocazia moțiunii am avut ocazia de a ne lămuri cam cum mai stăm cu patriotismul. E treaba istoricilor să stabilească adevărul și a administrațiilor locale să lămurească situația de la Valea Uzului, dar iată un pasaj din textul moțiunii, peste care marii rrromâni, de teamă să nu piardă voturile UDMR, au trecut lejer, deși unii dintre ei sunt extrem de patrioți cu gura, de la tribuna Parlamentului, alții, de atâta patriotism, umblă înfășurați în steagul tricolor: “(...) Zilele trecute - se arată în textul moțiunii - , la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeași regie ca la 10 august 2018, cu mulți actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituții controlate de către Guvern. Deși executivul avea cunoștință, de mai bine de o lună, de acțiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituții ale Statului Român (...), nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar și măsuri adecvate, prompte soluționării diferendului și a preferat o mascaradă de prezență la fața locului a forțelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluțiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-ați implementat, dar ați creat haos și neîncredere în instituțiile statale!” Mi-ze-ra-bil.

... “O mascaradă de prezență a forțelor de ordine”... A acelor forțe de ordine care - a decis dl Iohannis - “i-au gazat pe români” și în care s-a aruncat cu bolovani, bare metalice și pungi pline cu fecale, la manifestația diasporei fără diasporeni.

Textul a trecut neobservat și, cu excepția Forumului Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, nicio asociație culturală și foarte patriotică, inclusiv de pe plan local, n-a luat atitudine, n-a dat vreun comunicat de presă, n-a formulat vreun punct de vedere, ocupate fiind cu dezbaterea produsului intern brut pe vremea lui Burebista și cu infrastructura rutieră în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Acestor rrrromâni (verzi și aici pe veci stăpâni) le spunem verde-n față: Vedeți-vă de gogoșile și poezelele voastre, și nu vă mai văicăriți că ne iau ungurii Ardealul!

În concluzie, ca să revenim la legile fizicii din Cacova (Mărginimea Sibiului), lucrurile stau cam ca în principiul vaselor comunicante al lui Pascal (care nu era din Cacova, dar era de fizică): dacă două sau mai multe recipiente sunt legate între ele cu o conductă prin care poate circula apă chioară, atunci apa chioară turnată într-unul dintre recipiente va curge prin conductă și în celelalte recipiente, până când în fiecare recipient nivelul de apă chioară va fi același.

 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval