DIETELE VEGANĂ ȘI VEGETARIANĂ AR PUTEA CREȘTE RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL (STUDIU)


Categorie: Social
|
12-09-2019
Nr: 173 (7.634)
|
Autor: AGERPRES
|

Dietele vegană și vegetariană sunt asociate unui risc redus de boli cardiovasculare, însă ar putea crește posibilitatea declanșării unui accident vascular cerebral, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, pe parcursul a 18 ani și publicat recent, citat de Press Association.

Persoanele care au adoptat dietele vegană și vegetariană prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă, în comparație cu cele care consumă carne, potrivit unei cercetări realizate la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care mănâncă pește, dar nu și alte tipuri de carne (dietă pesco-vegetariană) au un risc de afecțiuni cardiovasculare redus cu 13% față de cele care consumă carne.

Însă, oamenii de știință au descoperit că vegetarienii și veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale, în comparație cu persoanele care consumă carne, cauza fiind reprezentată parțial de un aport insuficient de vitamine.

Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului.

Grupul a fost împărțit în consumatori de carne (24.428 persoane), consumatori de pește dar nu și alte tipuri de carne (7.506 persoane) și vegetarieni (16.254 persoane).

De-a lungul unei perioade de 18 ani, în total au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice și 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.

“Am observat procente mai scăzute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de pește și la vegetarieni, în comparație cu cele care consumau carne, ceea ce pare să se datoreze cel puțin parțial unui index de masă corporală mai scăzut și a incidenței mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului mărit al colesterolului și diabetului”, au notat cercetătorii.

Studiul a identificat, însă, o creștere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni și vegani, în comparație cu persoanele care consumă carne. Motivul, potrivit oamenilor de știință, ar fi reprezentat de nivelurile mai scăzute ale vitaminelor în rândul vegetarienilor și veganilor cuprinși în studiu.

“Vegetarienii și veganii (din studiu) prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanțe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esențiali și acizi grași polinesaturați n-3), iar diferențele observate la unii dintre acești factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociații”, se arată în concluziile studiului.

Oamenii de știință, care au precizat că este nevoie de studii suplimentare în acest sens, au indicat că nivelurile reduse ale colesterolului total în rândul vegetarienilor și veganilor ar juca de asemenea un rol.

 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval