Europa cere reforme dure la nivel mondial


Categorie: Politic
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: 
|
UE mareste plafonul de garantare a depozitelor la 100.000 de euro. Liderii europeni reuniti la Bruxelles discuta masuri de reforma profunda a mecanismelor mondiale stabilite la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Comisia Europeana a propus ieri o serie de masuri privind piata financiara europeana care au confirmat pozitiile adoptate deja de liderii statelor din zona euro la reuniunea de la Paris.

Executivul european a fost de acord cu cresterea plafonului de garantare a depozitelor bancare de catre statele Uniunii Europene, de la 20.000 de euro la 100.000 euro, cu o etapa intermediara - pragul de 50.000 de euro, coasigurarea depozitelor in limita a 80 la suta din suma in prima etapa si pana la 100% ulterior si reducerea perioadei de rambursare a sumelor care fac obiectul garantiei de la 3-9 luni la cateva zile.

Intarirea

supravegherii bancare Pentru moment, nu s-au facut publice detaliile despre propunerea privind infiintarea unei autoritati unice de supraveghere a bancilor in contextul recentei crize financiare mondiale. Acest aspect ar putea fi dezbatut de sefii de state si de guverne prezenti miercuri si joi la Bruxelles.

Surse europene spun ca acest sistem vizeaza doar institutiile bancare multinationale care isi desfasoara activitatea in mai multe tari si mai ales statele membre ale zonei euro, caci la aplicarea ei va fi angajata si Banca Centrala Europeana.

Reforma FMI si BEI

Ieri au mai fost facute alte doua noi propuneri. Una apartine Marii Britanii si se refera la reformarea Fondului Monetar International (FMI), iar a doua vine din partea Italiei, in legatura cu modificarea regulamentului de functionare a Bancii Europene de Investitii (BEI). Reforma FMI a fost propusa de premierul britanic Gordon Brown, dupa intalnirea cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, inainte de summit.

Fondul Mon etar International trebuie sa fie "reorganizat" pentru a facilita reglementarea sistemului financiar international si a evita o noua criza, a spus Brown. In opinia sa, FMI trebuie "reconstruit in scopul unei mai bune functionari a lumii moderne". Cat priveste BEI, propunerea vine din partea premierului italian Silvio Berlusconi.

Basescu: Romania nu vrea

un "tutore" bancar Romania respinge ideea infiintarii la nivelul Uniunii Europene a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu.

"Constitutia si legislatia Romaniei fac din Banca Nationala structura responsabila de gestionare a sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", a spus seful statului, care participa azi si maine, impreuna cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, la Consiliul European de toamna.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval