Domnului viceprimar Peti Andras îi este dor de un nou 20 Martie 1990?

Distribuie pe:

În anul în care a avut loc teribilul eveniment care a marcat în termeni extrem de negativi istoria municipiului Târgu-Mureş, actualul viceprimar UDMR nu avea decât 13-14 ani. În consecinţă, era prea mic pentru un război atât de mare, şi bănuim că ceea ce ştie domnia sa despre acesta n-a aflat decât din poveştile părinţilor şi cunoştinţelor, şi mai ales din spusele liderului său spiritual, Kincses Elöd, în mare vogă la acea vreme, dar şi din peliculele rămase şi interpretate după interesul fiecăruia.

Dacă ne aducem bine aminte, şi credem că şi domnia sa a fost informat, provocarea acestui nedorit conflict interetnic a venit tocmai de la încercarea forţată a UDMR de a impune bilingvismul de care vorbeşte cu atâta patos, experimentul eşuat având loc tocmai la Farmacia 28 din cartierul Tudor III, situată nu pe strada Armoniei, ci pe Înfrăţirii, colţ cu strada Muncii. Gestul, nu numai antiromânesc şi deloc european, anume provocat de dânşii, a generat scânteia care a dus la escaladarea conflictului interetnic, soldat cu morţi şi răniţi, cu mari traume şi suferinţe, atât pentru maghiari, cât şi pentru români, terfelind pentru mulţi ani imaginea oraşului.

Inflamat de atmosfera antiromânească care a dominat o bună parte din lucrările recentului congres al UDMR, desfăşurat la Cluj-Napoca, domnia sa a ţinut cu tot dinadinsul să-şi arate cu maximă trufie puternicii muşchi hrăniţi cu seva urii faţă de ţara în care trăieşte, pe care nu o vede decât ungurească, angajându-se în cadrul plenului, conform Comunicatului Biroului de presă al UDMR din 22 aprilie 2015, „să accelereze întârzierile legate de această problemă". Cu alte cuvinte, să mărească întârzierile. (Vedeţi ce poate ieşi dintr-o traducere, dacă nu se cunoaşte sensul corect al limbii oficiale?) Oricum, noi am înţeles despre ce este vorba, iar când entuziasmul hungarist, plin de ură împotriva a tot ce-i românesc, dă pe dinafară, nici legea, şi nici Poliţia locală nu-i poate sta în cale. Altfel, spune domnia sa, fără plăcuţe bilingve, multilingvismul şi multietnicitatea nici n-ar exista. (Oare în Slovacia şi Serbia lucrurile stau tot aşa? Nu prea credem!)

Pentru ca acest lucru să se petreacă „It és most!", el face şi o propunere, „constructivă şi pacifistă", să organizeze o hungariadă în această direcţie, astfel încât fiecare etnic maghiar, care stă de atâţia ani cu plăcuţele bilingve în sertar, să le doneze Primăriei municipiului Târgu-Mureş. Nu atât pentru a o scuti de marile cheltuieli ce se fac, cât pentru acţiunea „fulger" a evenimentului.

De asemenea, tot conform aceluiaşi document, domnia sa mai propune ca „hungariada" să înceapă chiar de la fosta Farmacie 28 , care în niciun caz nu este pe str. Armoniei (câtă superficialitate, datorită grabei!) şi într-un cadru festiv. Iată cum vede dânsul acest moment: „După conflictul interetnic de la Târgu-Mureş din 21 martie 1990 (se vede că nu prea ştiţi despre ce este vorba), bilingvismul Farmaciei de la colţul Fortunei este încă o adevărată problemă, ceea ce ne avertizează că, chiar şi după 25 de ani, aceasta este o problemă reală în oraş. De aceea am dori ca plasarea plăcuţelor bilingve să înceapă acolo unde se află această farmacie, pe strada Armoniei (?! - n.n.), iar primăria Târgu-Mureş să ni se alăture (să ne fie partener) în această acţiune."

Aşadar, domnule primar Dorin Florea, invitaţia vă este clară! Pentru a nu supăra amfitrionul, vă sugerăm să nu uitaţi de marele eveniment, la care să participe întreaga suflare a Primăriei! Evident, în frunte cu toţi cei care, în decursul anilor, au contribuit, puţin câte puţin, unii pe la Parlament, alţii în calitatea de consilieri locali sau de funcţionari corupţi, la posibila întoarcere a municipiului Târgu-Mureş la atmosfera sumbră a anilor '90. După cum stau lucrurile, domnul viceprimar Peti Andras şi ai săi nu numai că o doresc, dar fac tot posibilul ca ea să şi aibă loc.

Lasă un comentariu