ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR

Distribuie pe:

Joi, 5 octombrie, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș, atât elevii cât și profesorii au avut motive de bucurie și sărbătoare sincronizată cu Ziua dascălului. A fost sărbătorită Ziua Europeană a Limbilor în cadrul unui proiect și concurs național sprijinit de Primăria Târgu-Mureș, ISJ Mureș, Editura Fischer, Flash și diverși sponsori ca Selgros și Metro.

La activitate au participat 14 echipe de câte 5 elevi provenind din 3 județe transilvane: Mureș, Cluj și Alba, motivați de dorința de a-și arăta cunoștințele despre capitalele europene. Întrebările au fost adresate în limbile franceză și engleză, promovându-se astfel multiculturalitatea și plurilingvismul.

Liceele participante la concurs au fost: CN „Unirea" , CN „Al Papiu Ilarian", Liceul Tehnol. „Electromureș", Liceul Tehnologic „Gh. Șincai", Liceul Tehnologic „A. Iancu", Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu", Liceul Tehnologic „Aurel Perșu", Liceul Tehnologic „T. Vuia", Colegiul Econ. „Transilvania", Liceul Teoretic „Bolyai Farkas", Colegiul Tehnic Târnăveni, Colegiul „Napoca", Liceul Teoretic „Petru Maior", Ocna Mureș.

Din partea ISJ au participat la activitate Insp Sc Gen. Ioan Macarie, inspectorul școlar de limbi moderne Dan Loredana, inspectorul Școlar pentru activități extrașcolare Nitulescu Diana. Din partea Primăriei Târgu-Mureș au participat Matei Dumitru și Haller Bela, consilieri locali.

În discursul oficialităților s-a prezentat importanța pe care învățământul românesc o acordă studierii limbilor moderne de circulație europeană și faptul că, prin această activitate, județul Mureș este alături de județele care promovează activ învățarea acestora.

„Elevii noștri s-au simțit excelent, nu doar pentru că au câștigat locul I la secțiunea licee tehnologice, ci mai ales pentru că și-au dat seama că doar uniți, cu un moral bun și bineînțeles cu cunoștințele necesare poți câștiga o astfel de provocare" a declarat dna prof. Pîrvu Coralia de la Liceul Tehnologic „Electromureș".

„Pentru noi a fost prima oară că participăm la acest concurs, am avut niște emoții la început, însă ne-au dispărut repede când am văzut întrebările și ne-am apucat de treabă. Ne-au plăcut mult și atelierele la care am participat după proba orală, a fost o experiență deosebită și suntem hotărâți să participăm și la ediția următoare", a declarat eleva Olar Nicoleta de la CN „Unirea".

„Pentru noi, organizatorii, ediția a VI-a a concursului „Tehnologia zilei europene a limbilor" și a activităților conexe, a fost o provocare. Din acest an, pe lângă liceele tehnologice, am avut secțiune separată și pentru licee teoretice, în urma solicitărilor venite în acest sens de la colegii din județ, dar și din alte județe. Ne-am mobilizat însă bine, și împreună cu colegii mei, Alina Petriș, Veronica Ciuchină și Huba Kendi Szakacs am reușit să oferim participanților șansa să se manifeste la standarde ridicate, și de ce nu, plăcerea de a concura și a colabora în echipă. Participarea echipelor de la colegii de renume ca Unirea, Papiu, Bolyai, Napoca din Cluj, au adus un plus de valoare activităților. Doresc să le mulțumesc colegilor de limbi moderne implicați, ISJ Mureș care ne-a susținut pe planul educativ, Primăriei Târgu-Mureș și Consiliului local care ne-au sprijinit pe plan financiar, conducerii Colegiului Agricol „Traian Săvulescu", dlui director Viorel Socol și dnei director adjunct Cozma Matei Diana pentru sprijinul acordat pe toate planurile, alături de sponsorii Selgros, Metro, Flash.", a precizat prof. dr. Daniel Raduly, organizator.

Rezultatele au fost:

La secțiunea licee tehnologice:

I. Liceul tehnologic „Electromureș"

II. Liceul tehnologic „Avram Iancu"

III. Liceul Tehnologic „I. Vlasiu"

Mențiune: Colegiul Agricol „Traian Săvulescu"

Mențiune: Colegiul „Napoca"

La secțiunea Licee teoretice

I. Liceul Teoretic „Bolyai Farkas"

II. Colegiul Național „Unirea"

III. Colegiul Național „Al Papiu Ilarian"

Mențiune: Liceul Teoretic „Petru Maior" din Ocna Mureș.

Mai rămâne de adăugat că secțiunea online a concursului este încă în desfășurare, elevii de departe, și nu numai, pot participa cu afișe publicitare sau spoturi la promovarea imaginii unei capitale europene. Lucrările elevilor se pot vizualiza pe pagina de Facebook ZEL2017.

 

Lasă un comentariu