CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

Top 10 alimente, aparent inofensive
care contin multe calorii

7. Fructele uscate - Cu o medie
de 500 de kcal/100 g, fructele
uscate au un mare aport caloric
si de carbohidrati si se recomanda
mai ales persoanelor care
fac eforturi fizice prelungite dar
sunt interzise in dietele hipocalorice,
chiar daca o mana
de fructe uscate diminueaza
senzatia de foame si stimuleaza
formarea hormonilor de satietate
ce controleaza apetitul. Sunt
bogate insa in fibre si consumul
lor stimuleaza tranzitul rapid al
alimentelor prin intestin. Fibra lor
intarzie absorbtia zaharului,
astfel incat energia produsa
dureaza mai mult timp si fara sa
fie transformata in grasimi. In
cantitati mici au proprietati benefice
in reducerea colesterolului
(datorita acizilor omega 3) si se
recomanda pentru cei care fac
efort intelectual (datorita fosforului).
Contin de asemenea vitamina
E cu proprietati antioxidante, vitamina B si saruri minerale
ca fosfor, magneziu, cupru, fier etc.
8. Gin tonic - Ca orice bautura
alcoolica, desi pare racoritoare si
"usoara�, ingrasa. In acest cocteil
intra ingrediente cu un considerabil
aport caloric: circa 180-200 de calorii
la un pahar de 200 ml. Oricat de
ciudat ar parea, nu ginul ingrasa ci
apa tonica, care, desi pare amara,
contine mult zahar pe care
fabricantul il introduce tocmai
pentru a diminua gustul amarui.
Pentru a arde un gin-tonic este
nevoie de 15 minute de exercitii
cardio intense. Un singur pahar nu
este periculos, insa patru pahare
baute intr-o seara au un aport caloric
de 800 de calorii.
9. Vinul rosu - Potrivit Fondului
Mondial pentru Cercetarea
Cancerului (WCRF), un pahar de vin
rosu contine in medie 177 calorii,
ceea ce echivaleaza cu doi biscuiti
cu ciocolata. Alcoolul afecteaza
caloriile vinului, mai mult decat
zaharul, care este alimentul cel mai
caloric dintre toate - cu 10% din
caloriile pe care le consumam si are
de doua ori mai multi carbohidrati
decat zaharul. Pe de alta parte, chiar
si in doze moderate, vinul rosu
stimuleaza apetitul.
10. Biscuitii sarati - Sunt cel mai
mare pericol pentru orice regim
alimentar. Prin dimensiunea lor pot
parea inofensivi, dar sunt un aliment
foarte caloric si bogat in sare:
411 kcal la 100 de grame. Aportul
energetic la 100 de grame de biscuiti
sarati este de 15% din cantitatea
zilnica recomandata de calorii de
care are nevoie un adult cu varsta
medie si care desfasoara o activitate
fizica moderata. Pe de alta parte,
biscuitii sarati contin carbohidrati
rafinati, care ofera putine minerale
si vitamine iar dimensiunea lor si
faptul ca ii putem lua oriunde cu noi
ii transforma intr-un "viciu� deloc
sanatos.
AGERPRES

Premiul Nobel pentru
descoperirea neutronului...

Premiul Nobel castigat in 1935 de fizicianul englez
James Chadwick pentru descoperirea neutronilor (in
1932) a fost vandut, recent, la licitatie, la New York, pentru
suma de 329.000 de dolari, conform LiveScience.com.
Casa Sotheby�s, organizatoarea licitatiei, estima ca
medalia din aur si diploma aferenta vor fi vandute pentru
o suma cuprinsa intre 200.000 si 400.000 de dolari.
Vanzatorul este un colectionar de medalii si monede,
care a cumparat medalia de aur si diploma chiar de la
fizicianul englez, in urma cu aproximativ 20 de ani.
Prin aceasta licitatie vanzatorul a sperat probabil
ca va putea obtine un pret apropiat de cel al vanzarii
premiului Nobel obtinut de Francis Crick in 1953 pentru
descoperirea structurii ADN-ului. Acest Nobel, primul
de altfel vandut la o licitatie, a obtinut peste 2 milioane
de dolari la o licitatie organizata anul trecut.
James Chadwick a fost discipolul omului de stiinta
britanic Ernest Rutherford, considerat parintele
fizicii nucleare si al carui model "planetar� al
atomului (primul de acest fel) i-a adus premiul Nobel
pentru Chimie in 1908.

Un Stradivarius�
la licitatie

O vioara Stradivarius nu si-a gasit cumparator,
saptamana trecuta, la o licitatie organizata de casa
Sotheby�s la Londra, relateaza AFP.
Pretul minim cerut - 45 milioane de dolari - demonstreaza
raritatea acestui Stradivarius "Macdonald�, din care nu
mai exista decat zece exemplare realizate de celebrul
lutier italian Antonio Stradivari.
Daca vioara ar fi fost vanduta, s-ar fi stabilit un nou
record pentru un instrument muzical, comenteaza AFP.
Actualul record ii apartine lui "Lady Blunt�,
Stradivarius-ul lui Lady Anne Blunt, nepoata poetului
Lord Byron, a fost vandut in 2011 pentru aproximativ
15,9 milioane dolari (11 milioane de euro).
"Macdonald�-ul a fost fabricat in 1719 in "perioada
de aur� a activitatii lui Antonio Stradivari si a fost ultima
oara scos la licitatie in 1964.
Numele provine de la proprietarul sau, Godfrey
Bosville, al treilea baron Macdonald, care a
achizitionat vioara in 1820.
AGERPRES

B A N C U R I

� Un moldovean
se duce la doftor.

Doftorul ii spune:

- Ai inima dilatata.

- Da�di unde di la tata, e di la
mama!

***

� Un ardelean si un oltean in
tren. Ardeleanul il serveste cu o
palinca pe oltean, la care asta
zice:

- Mai, nene, sa stii ca si eu am
facut anu� asta o palinca super,
de 38 de grade.

La care ardeleanul:

- Ma fecior, d�apai aia-i febra,
nu-i palinca.

***

� Un turist prin Scotia viziteaza
lacul Loch Ness, in speranta
de-al vedea pe Nessie, monstrul.

Dezamagit ca nu il vede, intreaba
un bastinas:

- Cand se arata monstrul, de
obicei?

- Dupa cinci pahare de scotch,
ii raspunde acesta.

***

� In timpul zborului cu avionul, o
stewardesa americana intreaba un
pasager de origine araba:

- Doriti ceva de baut, un vin sau
cognac, whisky, bere?

- Nu multumesc, in cateva clipe
voi conduce avionul.

***

� La Palatul Victoria se opreste
badea Gheorghe cu bicicleta si o
reazima de gard si incepe sa caste
ochii in jur.

Gardianul:

- Bade, ia bicicleta de-aici ca vin
ministrii, primul-ministru�.

- Na, ca nu-i bai. I-am pus lacat!

***

� Ion il vede peste gard pe vecinu�
sau Gheorghe, care isi bate
temeinic nevasta.

- Gheorghe, ce faci, ma?

- Iote, imi repar masina de spalat!

Selectate de
prof. KOCSIS S�NDOR

Descoperiri intamplatoare

- Vitamina C �

Vitamina C se mai numeste acid
ascorbic. Ea este cea mai veche si
mai bine cunoscuta vitamina, in
lipsa careia din hrana apare la
oameni boala numita scorbut, una
din cele mai vechi boli cunoscuta la
oameni. Hippocrat descrie simptomele
scorbutului cu 400 de ani
inainte de Cristos, in papirusul
"Eber� si in scrierile lui Pliniu cel
Batran apar relatari privind imbolnavirea
soldatilor romani. Scorbutul
era semnalat si la marinarii care
alcatuiau echipele lui Columb si
Vasco da Gama.

O seama de medici si cercetatori
au intuit natura comerciala a scorbutului,
recomandand pentru prevenirea
bolii consumul de alimente
proaspete, plante verzi, rosii, varza,
fructe etc.

In 1601, J. Lancaster recomanda
introducerea lamailor in hrana
marinarilor, iar cativa ani mai tarziu
lamaile si fructele proaspete sunt
introduse in mod obligatoriu in
alimentatia flotei britanice.
Etapa cercetarilor stiintifice
legate de vitamina C il are ca exponent
principal pe eminentul biochimist
american de origine maghiara Albert
Szent-Gy�rgyi (1893-1986).
Astfel, in 1926, la invitatia profesorului
sir F.G. Hopkins, laureat al
premiului Nobel pentru cercetari
vitaminologice, devine bursier la
Universitatea Cambridge, unde
obtine si diploma de doctor in Stiinte.
Doi ani mai tarziu (1928), a reusit
sa izoleze pentru prima data acidul
ascorbic stabilindu-i formula moleculara
C6H8O6 , folosind pentru acest
experiment glande suprarenale.
Avea inca de atunci intuitia geniala
ca aceasta substanta este identica
cu vitamina C.

Pentru a-i determina rolul si
structura chimica a acidului ascorbic,
cantitatile obtinute din varza, portocale
si glande suprarenale si din
alte plante, erau mici si insuficiente
scopului urmarit.

In 1931, Albert Szent-Gy�rgyi, se
intoarce in Ungaria, la Szeged, unde
a fost numit profesor universitar pe
catedra de chimie medicala, iar din
1935, detine si catedra de chimie
organica. Aici, beneficiind de imprejurari
favorabile, a reusit sa
demonstreze identitatea acidului
ascorbic cu vitamina C.
Este, credem, interesant sa aflam
chiar din relatarea ilustrului
profesor, cum a ajuns la aceasta
foarte importanta concluzie �
descoperire:

"Pe atunci ma aflam la Szeged,
centrul productiei de ardei dulce.
Intr-o seara, la cina, sotia mi-a pus
pe masa ardei, pe care nu aveam
chef sa-i mananc, dar nu aveam
suficient curaj s-o marturisesc.
Ma uitam la ardei si ma gandeam:
cu planta asta n-am facut
incercari niciodata. I-am spus
atunci sotiei ca nu mananc ardeii,
ci mai bine ii duc in laborator. Chiar
in acea noapte am aflat ca ardeiul
este un adevarat tezaur de
vitamina C. Dupa o saptamana,
dispuneam de un kilogram si
jumatate de vitamina C. Am distribuito in intreaga lume si experientele
au confirmat descoperirea.
In 1937, lui Albert Szent-Gy�rgyi
i se acorda premiul Nobel pentru
Medicina. Argumentatia Comitetului
Nobel de la Institutul Karalinska
pentru acest premiu a fost urmatoarea:
"pentru descoperirile sale
legate de procesele biologice de
oxidare, cu referinta speciala la vitamina
C si la cataliza acidului fumaric.�
Vitamina C are o larga raspandire
in natura, fiind biosintetizata
atat de organismele vegetale cat
si de cele animale � cu exceptia
omului, maimutei si cobaiului.
Nefiind sintetizata de organismul
uman, este totusi foarte
importanta pentru buna functionare
a acestuia.

Renumitul chimist american Linus
Pauling (1901-1994), dublu laureat
Nobel (chimie si pace), considera
vitamina C ca un panaceu universal.
Vitamina C are un puternic
caracter antioxidant. Stimuleaza
sistemul imunitar, biosinteza colagenului
si a acizilor folici, secretia
unor hormoni steroidici, ia parte
la metabolismul aminoacizilor,
glucidelor, proteinelor, acizilor
grasi. Are, de asemenea, un rol
important in activitatea creierului,
ficatului, glandelor endocrine,
reactii de oxido-reducere.
Deci, sa cautam vitamina C in
alimente ca de exemplu: ardeiul
rosu si verde, coacazele negre,
macese, nuci verzi (coji), urzici,
patrunjel, spanac, citrice, varza,
tomate, zmeura etc.

Prof. KOCSIS S�NDOR

Lasă un comentariu