"Cresterea caprelor tinde sa devina industria grea a zootehniei romanesti„

a fost concluzia participantilor la cea de-a
treia editie a Expozitiei - Targ de caprine (cu vanzare
prin licitatie cu strigare), gazduita de asezarea sibiana
Tarnava, comuna situata in vecinatatea municipiului
Medias si a orasului Copsa Mica.

Iata, succint, ce am auzit, ce am vazut, ce am fotografiat
si ce am inteles la o astfel de "Bursa a caprelor�:

- Mai intai de toate, fac imbucuratoarea constatare
ca acest animal a ajuns, in ultima vreme, sa fie la
mare cautare, dovada ca la aceasta "Bursa a
caprelor� au fost mai multi crescatori care vroiau sa
cumpere decat cei care aveau animale la vanzare.

Pana nu demult, capra era considerata "vaca cu
lapte a saracului�, numai ca, intre timp, ea s-a
integrat in asa-zisa "industrie grea a zootehniei
intregii lumi moderne�, iar laptele de capra, ca si
derivatele lui, in "farmacia vie a omului sanatos sau
bolnav�, mai pe romaneste spus, a "omului care
vrea sa traiasca sanatos si viguros pana la adanci
batranete�, dupa cum le marturisea, celor prezenti,
presedintele Asociatiei Crescatorilor de Capre
"CAPRIMED� Tarnava, Gheorghe Streza;

- Ca prima incrucisare reusita dintr-o capra din
rasa "Rosia de Targoviste� si un tap "Carpatin
romaneasc� a fost realizata in anul 1992, de acelasi
fiu de taran-plugar Gheorghe Streza, din Lunca
Blajului, al carui raposat tata a obtinut, in urma cu o
jumatate de secol, recordul national cu cel mai mare
cartof recoltat de pe pamantul sau, cu greutatea de
4 kilograme si 970 de grame. Si cum fiul s-a nimerit sa
calce pe urmele batatorite de pasii vrednicului sau
tata, amintitul tehnician zootehnist mai tine minte,
din copilarie, ca animalul lui preferat din batatura
casei era o capra care, zilnic, lasa in sustarul de
muls pana la 4 litri de lapte, de un alb imaculat, dulce
si inspumat, purtand savoarea unui intreg buchet
din florile de camp ale verilor si toamnelor;

-Ca tot acelasi Gheorghe Streza este autorul
primului studiu stiintific si practic referitor la
dezlegarea tainelor cresterii caprelor, a ameliorarii
raselor si a prepararii si valorificarii pe piata a
branzeturilor din laptele lor, precum si carnii si
produselor din carne de capra;

-Ca singurul animal care are calitatea pronuntata
de a face diferentierea intre cele patru gusturi:
dulcele, amarul, saratul si acrul, este capra;

-Ca alegand, cu predilectie, din ierburile campurilor
plantele medicinale ale florei spontane, iar din
arbustii salbatici frunzele si mugurii tineri, fructele
coapte, dulci si aromate, precum si seva spinilor de
trandafiri si de porumbele, laptele de capra este cel
considerat a fi supermedicamentul natural pentru
om, inca din frageda sa copilarie. Ca atare, este
denumit cand "Sangele alb al omului�, cand "Elixirul
vietii�. Nu intamplator este laptele preferat de
majoritatea populatiei tarilor dezvoltate ale lumii. Doar
laptele matern se apropie de calitatile lui tamaduitoare;

-Ca de la acest animal prietenos omul poate
valorifica, eficient, nu numai laptele, ci si parul,
pentru a fi transformat in firele unor tesaturi fine, ca
si in pensule pentru vopselele pictorilor de biserici.

Iar in sculpturi artistice sunt folosite coarnele si
copitele. De asemenea, gunoiul din stanele caprelor
este pentru agriculura, in general, si pentru viticultura
si pomicultura, in special, un excelent ingrasamant
natural si ecologic, inlocuind cu succes atat
ingrasamintele chimice, cat si ierbicidele poluante;

-Ca, la Targul-licitatie cu strigare, si-au expus
exemplarele de elita atat "caprarii-veterani�, cat si
mai tinerii lor colegi, patroni a 20 de ferme de caprine,
doi dintre cei mai vigurosi berbeci de reproductie
fiind vanduti cu 1.800 si respectiv 1.500 de lei;

-Ca tanarul crescator Victor Giurgiuveanu, din
satul Tarnavioara, judetul Sibiu, a adus in expozitie
"capra minune�, care are ugerul nu cu doua, ci cu
patru tate pline cu lapte;

-Ca, daca in urma cu trei ani, ciobanii sibieni aveau
doar 7.000 de capre, in prezent, se afla in plina
lactatie peste 20.000, reprezentate de cele mai
valoroase si productive zece rase existente in
Europa, dar ameliorate de specialistii romani;

-Ca, in pietele si targurile din orasele invecinate
stanelor, se vand peste 30 de diferite tipuri de
produse obtinute de la capre: numeroase sortimente
de branzeturi, unt, lapte proaspat, iaurturi, carne
proaspata, pastrama afumata, carnati, salamuri,
crenvursti si virsli din carne de ied;

In concluzie: Presupunand ca o familie obisnuita
de tarani detine un efectiv de 200 de capre aflate in
lactatie, acea familie ar putea obtine, lunar, un venit
de 16.000 de lei, doar prin valorificarea proprie a
produselor de la capre. Cresterea lor este rentabila
si ar putea fi un indemn ca tinerii de la sate sa devina
crescatori de capre, in loc sa-si paraseasca satul si
tara natala pentru a culege fructele, legumele si
florile fermierilor spanioli, italieni, germani, francezi
sau olandezi! La "Bursa caprelor� din asezarea
sibiana Tarnava, o femela aflata in pragul primei
gestatii s-a vandut cu doar 200 de lei.

Nota: De veti dori sa obtineti alte informatii utile
despre cresterea caprelor, domnul Gheorghe Streza ofera
oricui consultatii gratuite la telefoanele: 0369.425837;
0740.066789 sau e-mail: presedintecaprimed@yahoo.com

(ioan.vulcan@yahoo.ro)

Lasă un comentariu