Note de calatorie
ALIMENTATIA SUD-COREENILOR

Este cunoscut de multa lume faptul ca alimentatia coreenilor sudici
este preponderent vegetariana, dar ei consuma si carne de porc, vita,
miel, pui si peste, care populeaza din belsug Marea de Est. In ceea ce
priveste animalele, acestea sunt crescute, mai ales, in cadrul fermelor,
cu exceptia carnii de oaie, pe care o importa.
Revenind la sursa de alimentatie a sud-coreenilor, acestia cultiva, in
mare parte, orez, dar si zarzavaturi si legume (pe care le cultivam si noi),
cum ar fi salata, brocoli, ceapa, usturoi, rosii, ardei iuti � aproape nelipsiti
de la orice masa � precum si castraveti, ridichii si altele. Interesant este
faptul ca fasolea pe care o cultiva ei are un singur bob, ce-i drept mult
mai mare decat asa cum il cunoastem noi, cu deosebirea ca ei pot
consuma numai bobul, nu si pastaia, cu aspect foarte aspru. In schimb,
prepara (chiar nu am reusit sa ma edific de ce!) niste sosuri cat se
poate de picante, pe care le
adauga la diferite preparate din
carne, orez sau paste fainoase.
In timpul Festivalului International
de Terapii Alternative,
de anul trecut, la care am avut
onoarea sa particip, sud-coreenii
s-au gandit sa organizeze si un
concurs de preparate culinare,
in cadrul caruia aperitivul si
desertul sa fie compuse din
plante medicinale. Concursul
s-a bucurat de un mare succes,
intrucat la el au participat 22 de
echipaje, din 18 tari prezente la
eveniment, inclusiv tara noastra,
prin doamna Eugenia Pop Lee
si prietena ei Gabriela, casatorita,
la randul ei, cu un sudcoreean
(vezi foto).
La finalul concursului, primele trei locuri au fost ocupate de
echipajele unor sefi de restaurante din Statele Unite ale Americii
si China, care au venit cu preparatele de acasa, inclusiv cu
tacamuri!
Echipajul romanesc a ocupat locul patru, cu urmatoarele preparate:
aperitiv constand din cosulete din rosii cu tortite din foi de ceapa si
umplute cu vinete cu maioneza, in care au pus un pic de ceapa si un pic
de usturoi; friptura din pulpa de miel, marinata in prealabil, condimentata
cu rozmarin; ca desert, au oferit gris cu lapte, garnisit cu sirop de afine,
aduse tocmai din... Toaca de Mures!
Am inteles ca celor prezenti le-au placut toate preparatele romanesti,
in special vinetele, care au avut cea mai mare trecere. De mentionat
este faptul ca primele trei locuri au fost premiate, simbolic, cu un milion
de wani (moneda sud-coreeana, adica 3.200 de roni), iar locul patru (al
romancutelor noastre), cu suma de 100.000 de wani (320 de roni). Dupa
competitie, concurentilor li s-a decontat si contravaloarea materiilor
prime, din care s-au preparat meniurile.
In ceea ce ma priveste, fiind in Coreea de Sud, nu am avut probleme
cu mancarea, intrucat ea a fost si consistenta, si din belsug, la
restaurantul din cadrul hotelului in care am fost cazati toti participatii.

Lasă un comentariu