Sa fim sanatosi!
ANTIOXIDANTII ACCELEREAZA IMBATRANIREA?!

Oamenii canadieni de stiinta de
la Universitatea McGill, citati de
descopera.ro, rastoarna teoria
conform careia consumul de
vitamine si antioxidanti ar incetini
imbatranirea, ei sustinand, in urma
unui studiu, ca lucrurile stau exact
invers.
"Din dorinta de a fi cat mai
sanatosi, multi oameni cumpara si
consuma foarte des vitamine si
antioxidanti, substante considerate
foarte bune pentru a
incetini imbatranirea organismului.
De multi ani, medicii sustin ca
radicalii liberi din aerul poluat
ataca membranele celulelor si pot
duce la mutatii cancerigene, la
imbatranirea celulelor si chiar la
scaderea functiilor cognitive. De
asemenea, se sustinea ca radicalii
liberi sunt molecule pe care corpul
uman le produce in mod natural,
prin procesarea oxigenului, iar
antioxidantii reduc acest proces
daunator de oxidare. Insa, studiul
nostru a demonstrat ca radicalii
liberi nu provoaca imbatranirea,
iar pilulele cu antioxidanti sunt
cele care accelereaza acest
proces. Adica, radicalii liberi
ajuta celulele sa traiasca mai
mult. Acest fenomen are loc prin
modificarea mecanismului numit
apoptoza, care presupune autodistrugerea
celulelor afectate.
Cele distruse vor muri, iar cele
sanatoase, sub influenta radicalilor liberi, vor fi stimulate si vor
trai mai mult�, explica specialistii
canadieni.
Pe de alta parte, Institutul de
Cercetari Cardiovasculare Multimedica
din Italia a declarat ca
organismul uman are nevoie de
stresul provocat de radicalii
liberi pentru a putea lupta cu
bolile infectioase. Expertii au
avertizat ca un nivel crescut
de antioxidanti este daunator.
"Organismul uman este adaptat
sa lupte singur intr-un mediu
nociv, avand mecanisme de aparare
eficiente, care sunt afectate
de antioxidanti�, sustin acestia.
Alte studii de laborator au
sugerat o legatura intre antioxidantul
N-acetyl cysteine si raspandirea
mai rapida a cancerului
de san, iar beta carotenul si
vitamina A sunt asociate cu riscul
de cancer pulmonar si alte boli de
plamani. Cercetatorii precizeaza
insa ca antioxidantii luati natural
din alimente sunt benefici, pentru
ca sunt in cantitati mai mici.

Lasă un comentariu