Tribunalul Mureș a constatat nulitatea ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale față de directorul Zsolt Tamási

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș a constatat, printr-o încheiere fără cale de atac, nulitatea anumitor acte din dosarele penale deschise de Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva fostului director Zsolt Tamási, precum și a fostului inspector școlar general Mureș, Ștefan Someșan în cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Extrasul încheierii din data de 28 decembrie 2017 a fost publicat pe portalul instanțelor de judecată. Conform acestuia, instanța a solicitat Parchetului ca în termen de 5 zile de la comunicare să-și exprime punctul de vedere cu privire la menținerea soluției de trimitere în judecată sau la restituirea cauzei pentru refacerea rechizitoriului.

Atât în cazul lui Zsolt Tamási, cât și în cel al lui Ștefan Someșan, Tribunalul a constatat ilegalitatea ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale emise în data de 3 noiembrie 2016, și le-a exclus pe acestea din dosar.

Csongor Gogolák, avocatul lui Zsolt Tamási a declarat vineri, că prin încheierea formulată, Tribunalul a constatat în mod definitiv și irevocabil nelegalitatea rechizitoriului întocmit de către DNA. El a postat această precizare pe una dintre rețelele de socializare. Avocatul a declarat ulterior, agenției ungare de presă MTI, că motivarea deciziei încă nu i-a fost comunicată clientului său și astfel nu știe care dintre obiecțiile lor au fost admise de completul de judecată. Csongor Gogolák a mai adăugat că doar pe baza motivării deciziei și a răspunsului pe care-l va da Parchetul se va putea stabili fără echivoc în ce măsură excluderea anumitor acte din rechizitoriu va afecta cazul.

La finele anului trecut, Tribunalul a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale prin care avocatul lui Ștefan Someșan a invocat excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții legale referitoare la cauza de față.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a demarat în octombrie 2016 investigarea circumstanțelor înființării Liceului Teologic Romano-Catolic în anul 2014 și în septembrie anul trecut i-a trimis în judecată pe fostul inspector general școlar Ștefan Someșan și fostul director Zsolt Tamási.

Ca urmare a anchetei întreprinse de Parchet și a suspendării de către instanță a hotărârii prin care inspectoratul școlar județean a specificat condițiile înființării școlii, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș și-a încetat funcționarea ca instituție de sine stătătoare la începutul acestui an școlar. Astfel, elevii liceului au început activitățile didactice în aceeași clădire aflată în proprietatea Bisericii Romano-Catolice unde au învățat și până atunci, dar clasele au fost arondate Liceului Teoretic „Bolyai Farkas".

În septembrie 2017, guvernul ungar a anunțat că din cauza desființării acestei instituții de învățământ își va exercita dreptul de veto în privința aderării României la OCDE. Ulterior, președintele PSD, Liviu Dragnea l-a asigurat pe premierul ungar Viktor Orbán că școala va fi reînființată, iar Ungaria și-a reevaluat poziția ei în privința aderării României la OCDE.

 

Lasă un comentariu