FRIGUL NE AJUTA SA PIERDEM DIN GREUTATE

Distribuie pe:

Oamenii de stiinta olandezi de la Centrul Medical al Universitatii din Maastricht, citati de descopera.ro, sustin ca asigurarea unei temperaturi scazute in cladiri, mai ales pe timp de iarna, este benefica pentru mentinerea unei greutati optime si chiar pentru pierderea kilogramelor in plus, cel putin in randul tinerilor si al persoanelor de varsta medie.
"In studiul nostru, am pornit de la ipoteza ca mediul termic afecteaza sanatatea umana si, mai precis, expunerea frecventa la frig moderat afecteaza semnificativ cheltuirea rezervelor noastre de energie pentru perioade prelungite de timp. Producerea caldurii corporale, ca reactie la senzatia de frig, poate cheltui pana la 30% din rezervele de energie ale corpului. Acest lucru inseamna ca temperaturile scazute cauzeaza o ardere semnificativ mai mare a caloriilor, care nu se mai depoziteaza astfel sub forma de grasime. Un fapt deosebit pe care

l-am constatat este ca oamenii se obisnuiesc cu frigul, dupa o anumita perioada de timp. Astfel, dupa ce participantii la studiu au petrecut sase ore pe zi, timp de zece zile, intr-un spatiu cu tem peraturi scazute, nivelul tesutului adipos brun din organism, care genereaza caldura, a crescut, astfel incat subiectii au inceput sa suporte din ce in ce mai bine temperatura ambianta. Totodata, am constatat ca, in absenta expunerii la o temperatura ambianta variata, grupuri intregi de oameni se pot imbolnavi de o serie de afectiuni, printre care si obezitatea. In plus, acestia devin vulnerabili la schimbari bruste de temperatura", concluzioneaza specialistii.
Ei au adaugat ca studiul lor a fost comparat cu cercetarile unor oameni de stiinta din Japonia, care au detectat o pierdere insemnata a grasimii corporale, dupa ce voluntarii au petrecut doua ore pe zi, timp de sase saptamani, intr-un mediu cu o temperatura constanta de 17 grade Celsius.

Lasă un comentariu