CALEIDOSCOP

CE ESTE PH-UL? (I)

pH este prescurtarea de la "pondus hydrogenii". Notiunea a fost introdusa de catre omul de stiinta danez S. P. L. Sorensen, in anul 1909, pentru a exprima concentratii mici de ioni de hidrogen si a fost definita ca logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen.

Concentratia ionilor de hidrogen al unei ape pure la temperatura camerei este 7, adica neutra. Sub valoarea de 7 apa devine acida, iar peste valoarea de 7 devine bazica sau alcalina.

Beneficiile apei alcaline sau bazice
pentru sanatatea noastra

Apa alcalina - neutralizeaza reziduurile acide din corpul omenesc si le lichefiaza pentru a fi eliminate de catre organele excretoare. Un exemplu care ne ajuta sa intelegem acest lucru ar fi grasimea de pe maini, dupa ce spalam carnea. Aceasta grasime nu poate fi indepartata cu apa de la robinet. Avem nevoie de un sapun pentru a lichefia grasimea si a ne curata pielea. Grasimea este acida si sapunul este alcalin. Ne spalam corpul la exterior indepartand murdaria, dar neglijam complet murdaria din interior.

Apa alcalina _ nu are valoare nutritionala sau de medicament, dar are uimitoarea capacitate de a neutraliza si lichefia deseurile acide pentru a putea fi eliminate din organism, pastrand alcalinitatea acestuia _ deci sanatatea si starea de bine.

Aproape toti oamenii sufera, din cauza greselilor de alimentatie si a poluarii mediului, de prea multa aciditate in corp. Hrana pe care o consumam arde impreuna cu oxigenul din celule pentru a produce energie. Din cauza arderilor deficitare, hrana se transforma in reziduuri acide, pe care corpul le elimina, in parte, prin urina, respiratie si transpiratie, restul fiind depozitate de-a lungul vaselor de sange si in tesuturi.

Surplusul de grasime e unul din cele mai comune moduri de stocare a acizilor.

O cura de slabire trebuie intotdeauna sa inceapa cu procesul de alcalinizare. Fara alcalinizare, fluidele corporale nu vor putea dizolva grasimea.

Anumite alimente cum ar fi carnea, produsele lactate, prajelile, conservele sau combinarea gresita a acestora (cum ar fi: carne+cartofi; branza+paine etc.) determina crearea conditiilor pentru acidoza. Lichidele cum sunt: cafeaua, bauturile alcoolice sau acidulate creeaza de asemenea aciditate in corp. Conform experimentelor facute de Sang Whang, autorul cartii "Inversarea procesului de imbatranire", pentru a neutraliza efectul unui singur pahar de cola (pH 2,5) sunt necesare 32 pahare de apa obisnuita. Cand vom intelege ca bolile degenerative ale adultilor sunt cauzate de acumularile de deseuri acide, nu va mai fi nici un dubiu ca utilizarea apei alcaline ne imbunatateste sanatatea. Pentru a duce o viata lunga, mai intai trebuie sa eliminam deseurile acide din corpul nostru.

Sangele si celulele noastre trebuie sa fie usor alcaline (sangele are pH-ul intre 7,35 _ 7,45). Pentru a-si pastra alcalinitatea, organismul face un compromis nedorit, prin care converteste reziduurile acide lichide in reziduuri acide solide. Acestea din urma sunt stocate sub forma de grasime. Astfel, ingrasarea e rezultatul necesitatii de a se crea un mediu de stocare, care sa dilueze aciditatea generala.

Cauze care conduc la acidoza: alimentatie neadecvata, consum insuficient de apa, stres, sedentarism.

Cateva simptome ale acidozei includ: lipsa de energie, constipatie, probleme digestive cum ar fi indigestia si balonarile, guta, dureri ale incheieturilor, alergii, hipertensiune, urticarie, cresterea in greutate, slabirea sistemului imunitar.

(Wikipedia)

Cuvinte memorabile

� Doar doua lucruri sunt infinite, universul si prostia omeneasca, dar nu sunt foarte sigur in legatura cu primul. (Albert Einstein)

� Dumnezeu a folosit o matematica frumoasa atunci cand a creat lumea. (Paul Dirac)

� Frumusetea e mai rea decat vinul, ea il imbata si pe posesor si pe privitor. (Aldans Huxley)

� A sti, inseamna a sti cauzele. (Durk Heim)

� Oamenii sunt creatorii propriilor dureri, nefericitii nu stiu ca adevaratele lor bunuri sunt la indemana lor, in ei insisi. Cat de putini sunt cei care cunosc modul de a se elibera din turmentarile lor. (Pitagora)

Selectate de prof. Kocsis S�ndor

Personalitati vegetariene

Inca din vremuri biblice, omul a primit povete in privinta modului in care trebuie sa se hraneasca.

Printre cei care s-au aplecat asupra problemei alimentatiei au fost in general filozofi, mari ganditori sau mistici.

Astfel, de la Hipocrate din Cos, parintele medicinei moderne, primim urmatoarele sfaturi: "alimentele sa va fie un remediu, iar medicamentele sa va fie hrana"; "Suntem ceea ce mancam, iar bolile trebuie tratate inainte de toate prin alimente".

Pitagora, filozof si matematician grec, cerea discipolilor sa consume numai alimente care nu au fost trecute prin foc.

Printre numele mari de vegetarieni din perioada antichitatii mentionam pe: Platon, Diogene, Homer, Pliniu cel batran etc.

Mai aproape de vremurile noastre, celebrul inventator american Edison, vegetarian convins, spunea: "Non-violenta conduce catre cea mai inalta etica, sensul oricarei evolutii. Pana cand nu ne vom opri sa facem rau celorlalte vietuitoare suntem inca salbatici".

George Bernad Shaw, cu umorul sau caracteristic spunea: "animalele sunt prietenele mele�, iar eu nu-mi mananc prietenii".

Problema vegetarianismului este abordata astazi de numeroase studii, ce atesta faptul ca aportul proteic nu este o problema pentru vegetarieni.

Astfel, prestigioasa editura Reader's Digest in volumul "Mancarea si Sanatatea", mentioneaza faptul ca cele mai multe alimente de baza contin proteine suficiente, si chiar vegetarienii pot sa-si asigure aportul corect din cereale cartofi, nuci si leguminoase. Proteina vegetala este de calitate inferioara celei animale (exceptie face soia). Dar atunci cand proteinele vin din diferite surse vegetale, calitatea proteinei totale este tot atat de buna ca in cazul dietei mixte.

Dar ce sunt proteinele si care este rolul lor in organism?

Termenul de proteine provine de la grecescul "proteos" care inseamna primul, adica substante de importanta fundamentala. Proteinele sunt cele mai importante substante naturale din organismele vii. Ele intra in alcatuirea fiecarei celule. Principalele roluri pe care le indeplinesc proteinele in organism se pot rezuma astfel:

- structural, intrand in alcatuirea celulelor, tesuturilor, organelor, pielii etc.

- enzime (fermenti) care accelereaza reactiile chimice;

- transport, intervine in asimilare (hemoglobina transporta oxigen)

- anticorpi, ce determina imunitatea organismului

- hormoni, care intervin in reglarea proceselor biochimice.

Din cele prezente, reiese cu claritate importanta deosebita pe care o au proteinele pentru sanatate.

Prof. Kocsis S�ndor

Glume

- Am auzit ca ai intrat intr-o formatie de manelisti?

- Da. Nu prea m-au tinut franele.

***

Ea: - O sa scriu pe o caramida cat de tare mi-e dor de tine si o sa ti-o arunc in cap sa vezi cat de mult doare.

El: - O sa-mi desenez in palma un trandafir si o sa primesti numai buchete, buchete�

***

Mama catre bona:

- Vezi ca am plecat la munca in Spania. Daca intarzii dai tu copilul la Medicina.

***

La farmacie:

- Puteti sa-mi dati un test de sarcina?

- De care?

- Negativ, daca se poate�

***

O tanara blonda opreste masina la semaforul rosu. Se aprinde galben, doamna sta pe loc, verde _ doamna iarasi sta. Se aprinde rosu, din urma claxonau energic ceilalti soferi iritati. De ea se apropie un politist care intreaba:

Doamna doreste alta culoare?

***

Astazi am pierdut controlul asupra masinii.

- Cum asa? Ai condus prea repede?

- A, nu, nevasta-mea si-a luat permisul!

***

- Ati fost vames in ultimii ani, cu un salariu de bugetar. De unde aveti atatia bani?

- Din noptiera.

- Dar cine-i pune acolo?

- Sotia.

- Dar ea de unde-i ia?

- Ii dau eu.

- Dar dumneavoastra de unde aveti banii acestia?

- Domnule anchetator, v-am mai spus si va repet: din noptiera!

Lasă un comentariu