Romania, pe locul patru in Europa, la productia de miere„

Cu o productie anuala, in medie, de 20.000-22.000
de tone de miere, Romania se claseaza pe locul patru
in Europa. Anul trecut productia a fost estimata la
circa 17.000 de tone. In pofida acestui lucru � pentru
care apicultorii romani merita felicitati � consumul de
miere autohtona se cifreaza, in medie, la 500 de grame
pe locuitor/an, mult sub media tarilor UE, unde se
consuma intre 1,5 kilograme (Olanda, Belgia) si chiar
doua kilograme (Germania).
Potrivit Programului National Agricol 2014 -2016,
apicultorii romani vor beneficia de un sprijin financiar
de 44,5 milioane de lei, in urmatorii trei ani, jumatate
din fondurile alocate provenind de la Comisia
Europeana, iar restul de la Bugetul de stat. Sprijinul
financiar se distribuie pentru cinci masuri, respectiv
pentru realizarea sistemului informatic in vederea
identificarii stupilor, pentru achizitionarea de
medicamente, pentru achizitionarea de matci, roiuri
de faguri si/sau familii de albine, achizitionarea de
stupi, in vederea reformarii stupilor uzati in urma
deplasarii acestora in pastoral si decontarea analizelor
fizico-chimice care atesta calitatea mierii.
Beneficiarii fondurilor sunt apicultorii, persoane
fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi
individuale si intreprinderi familiale constituite
potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008,
privind desfasurarea activitatilor economice de catre
persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale
si intreprinderile familiale, cu modificarile si
completarile ulterioare.

Lasă un comentariu