In Ordinul nr. 393/2013, emis de
presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor si
publicat in Monitorul Oficial nr. 786,
din 16 decembrie a.c., sunt prevazute
noi conditii pe care trebuie sa
le indeplineasca operatorii economici
care comercializeaza produse
de panificatie pe teritoriul Romaniei.
Astfel, printre noile conditii, se regaseste si faptul
ca nu se admite prezenta in compozitia produselor
de panificatie a colorantilor, cu exceptia E 150 a-d
(zaharuri si melase caramelizate) la painea din malt.
Totodata, la comercializarea produselor de panificatie
neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii
economici sunt obligati sa afiseze in structurile de
vanzare anumite elemente pentru asigurarea informarii
corecte, complete si precise a consumatorilor,
si anume denumirea produselor, denumirea furnizorului,
cantitatea neta pe bucata, pretul de vanzare cu
amanuntul, exprimat in lei pe bucata, pretul pe unitatea
de masura, exprimat in lei pe
kilogram, si ingredientele cu efecte
alergene.
Pe de alta parte, produsele de
panificatie ambalate trebuie sa
prezinte prin etichetare elemente
precum: denumirea sub care se
vinde produsul, lista cuprinzand
ingredientele, cantitatea din anumite
ingrediente sau categorii de ingrediente,
cantitatea neta, data durabilitatii minimale, conditiile
de depozitare sau folosire atunci cand acestea
necesita indicatii speciale, denumirea sau denumirea
comerciala si sediul producatorului ori al ambalatorului
sau al distribuitorului inregistrat in Uniunea
Europeana, pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat
in lei pe bucata, sau pretul pe unitatea de masura,
exprimat in lei pe kilogram.
O alta noutate este si faptul ca, pentru produsele
de panificatie neambalate, sunt acceptate scaderi
ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate,
dar numai pe durata de valabilitate.